Nå kan du gå lovlig langs denne jernbanetraseen

Onsdag åpner den 150 år gamle jernbanetrassen i Malvik igjen. Denne gang som tursti.

Vakkert: Den tidligere togtraseen mellom Hommelvik og Muruvik har mange vakre partier - her fra Svartneset. Onsdag åpner den. 

Saken oppdateres.

- Å bruke nedlagte jernbanetraseer som turstier er veldig fint. Visjonen er å få til en sti som går hele veien fra Stjørdal til Trondheim, sier Lars Slettom, rådgiver for miljø og folkehelse i Malvik kommune.

Onsdag morgen er det åpning av stien som går fra Hommelvik til Muruvik. Den nye stien på 2,5 kilometer starter ved Nygården, og legger en til havnepromenaden som allerede eksisterer er den totale lengden på 4,4 kilometer.

Universell utforming

Men det var ikke bare å fylle på med grus for å få ferdig den nye stien. Stormen Dagmar tok nemlig noen jafs av traseen på sin ferd.

- Det var litt av steinmuren som forsvant, så vi måtte bygge opp den på nytt på tre plasser.

Stien er universelt utformet, og tilgjengeligheten til strand og sjø er viktig for kommunen.

- Det kom frem i en undersøkelse at innbyggerne ønsket seg  bedre tilgang til det. I tillegg har det vært viktig for oss at dette skal være et lavterskeltilbud som skal kunne nå så mange brukergrupper som mulig, sier Slettom.

Tidligere har beboerne brukt en sti litt lengre opp som tursti, og det finnes tall på hvor mange som bruker den. Malvik kommune har nå satt opp tellesystem ved den nye stien, og er spent på å se om de klarer å nå ut til flere med denne.

Lokalhistorie

- Det blir interessant å sammenligne de tallene. Vi har vært opptatte av det med formidling og å utvide opplevelsen med kultur og lokalhistorie. Derfor skal det totalt være åtte informasjonstavler langs stien. To av dem er allerede satt opp, de siste kom faktisk tirsdag kveld, så de må få gravd ned så raskt som mulig.

Morgendagens åpning av stien står ved et slikt kulturelt minnesmerke, nemlig minnesmerket ved Nygården etter togulykken. Blant de som skal delta er ordfører Ingrid Aune i Malvik kommune.

- Også er vi så heldige at vi har fått med oss Ellen Hambro fra Miljødirektoratet på åpningen, og i tillegg vil det være endel skoleelever der, samt frivillige lag og organisasjoner som har bidratt for å få til stien.

På forsiden nå