Tirsdag 21. juni kan elevene si takk og farvel til dette skoleåret. Det er siste skoledag ved de fleste grunnskoler og videregående skoler i Sør-Trøndelag.

Men allerede mandag 15. august, er det bare å lete frem skolesekken igjen.

- Jeg har aldri opplevd en så tidlig skolestart før, sier Gunnar Wibe, rådgiver i Trondheim kommune. Han er den som legger opp skoleruta for elevene i kommunen.

- Tidligere skulle skoleåret starte på en mandag i tidsrommet 17.–23. august. For et par år siden ble dette endret, slik at nå skal skolestart være en mandag i perioden 15.–21. august. Derfor blir det i år skolestart mandag 15. august, sier Wibe.

190 skoledager

Dette fører til at sommerferien i år ikke blir åtte hele uker.

- Det vanlige er at sommerferien er åtte uker, men det er ikke slik at ferien må vare så lenge. Poenget er at elevene skal ha 190 skoledager i et skoleår, sier Wibe.

Det er fylkeskommunen som lager et forslag til ramme for skoleruta til kommunene, innenfor de nasjonale føringene som innebærer 190 skoledager over minst 38 uker.

- Vår jobb er å bidra til at skoleruta er mest mulig samkjørt mellom kommunene. Men det er opp til kommunene om de vil følge fylkeskommunens ramme for skoleruta, sier Martin Pütz, rådgiver i fylkeskommunen.

Han påpeker at skoleferien vanligvis er på åtte uker.

- Dette året er et unntak fra regelen. Når vi skal legge skoleruta, har det blant annet betydning hvordan rød-dagene faller det aktuelle skoleåret. For å få på plass alle skoledagene og ta hensyn til planleggingsdager og fridager uten samtidig å måtte holde på for langt ut i juni, ble det skolestart 15. august i 2016, sier Pütz.

Tidlig ferie neste år

En av føringene når skoleruta planlegges i Trondheim kommune, er at en forsøker å få mest mulig hele skoleuker. Derfor er det ønskelig å starte skoleåret på en mandag, og slutte på en fredag.

- Det er noe både foreldre og politikere ønsker. Men det er ikke alltid det er mulig å få til dette. I år klarte vi det ikke, og derfor ble vi nødt til å legge skoleslutt på en tirsdag, sier Wibe.

Til de som mener at årets skoleferie er litt i korteste laget, så har han en trøst:

- Neste år blir det veldig tidlig skoleferie. Da er siste skoledag 15. juni, sier Wibe.