- Bort fra stua og ut i skogen

Friluftsskolen i Oppdal er et kjærkomment tilbud for barn og unge.
Emret Hoel sørger for at Anna Ishoel kommer seg trygt opp og ned i fjellveggen.  (Foto: Amy Trenmo)

Emret Hoel sørger for at Anna Ishoel kommer seg trygt opp og ned i fjellveggen.  Foto: Amy Trenmo

I fem dager, med én overnatting, har nærmere 30 barn og unge deltatt på friluftsskole i Oppdal.  (Foto: Amy Trenmo)

I fem dager, med én overnatting, har nærmere 30 barn og unge deltatt på friluftsskole i Oppdal.  Foto: Amy Trenmo

Tom Kristoffer Olsen viser Pernille Saksen Aalbu, Ingeborg Lien Nøstberg og Hege Jørgensen trygg bruk av sag.  (Foto: Amy Trenmo)

Tom Kristoffer Olsen viser Pernille Saksen Aalbu, Ingeborg Lien Nøstberg og Hege Jørgensen trygg bruk av sag.  Foto: Amy Trenmo

Klatring: Her holder Ole-Mathias Ishoel tauet for å sikre Erik-Benjamin Ishoel når han skal klatre.  (Foto: Amy Trenmo)

Klatring: Her holder Ole-Mathias Ishoel tauet for å sikre Erik-Benjamin Ishoel når han skal klatre.  Foto: Amy Trenmo

Fornøyde: Årets friluftsskole ble en suksess, forteller prosjektleder Amy Trenmo.  (Foto: Amy Trenmo)

Fornøyde: Årets friluftsskole ble en suksess, forteller prosjektleder Amy Trenmo.  Foto: Amy Trenmo

Saken oppdateres.

I Oppdal lærer 26 barn mellom 10 og 13 år om alt fra bruk av øks og kniv, til regler for ferdsel i skog og mark. Det er speidergruppa «Oppdal 2 pionerene» som har fått æren av å arrangere Trøndelags eneste friluftsskole.

- Vi er én av fem speidergrupper i Norge som fikk være oppstartsgruppe i år. Vi føler oss heldige som fikk tildelt oppgaven, sier prosjektleder Anne-Marit Trenmo, eller Amy som hun stort sett kalles.

Merker et behov

Trenmo forteller at skolen er blitt godt mottatt av foreldrene til deltakerne.

- De er kjempeglade for at det finnes et slikt tilbud. Det er den første uka i sommerferien, og vi merker at det er behov for et slikt opplegg. Det er mye å gjøre, men når man ser hvor mye barna koser seg er det absolutt verdt det, sier hun.

Uten et aktivitetstilbud til barn tror Trenmo at det fort kan bli mye data og TV.

- Vi bryr oss om å få barn bort fra stua og ut i skogen, sier hun.

LES OGSÅ: 10 millioner til aktiviteter for barn i fattige familier

Supplement til SFO

Skoleferien har startet, men mange foreldre er fortsatt i arbeid. Rundt om i Trøndelag arrangeres en rekke ulike aktiviteter for barn i disse dager. Dansekurs, camper, padling og båtturer er gjengangere i kommunenes oversikter.

- Vi ser at det er et bra supplement når SFO er stengt noen uker, sier fagrådgiver Jostein Arntzen ved Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Men selv om det ikke skorter på aktiviteter, blir det ofte alenetid for barna i begynnelsen av skoleferien. Hvis du skal være borte fra barna i mange timer, kan det være lurt å alliere seg med slekt eller venner.

- Det kan være lurt å ha noen i bakhånd som kan stikke innom og se at alt er i orden. For eksempel besteforeldre, sier Arntzen.

LES OGSÅ: Stadig flere barn deltar på stadig dyrere sommeraktiviteter

Når kan barn være alene?

Det finnes ingen entydig fasit for når et barn kan være hjemme alene.

- Foreldre må vurdere barnets modningsnivå, og ikke minst hvordan de vurderer kompetansen deres til å være alene hjemme.

Blant annet må barnet ha en god oppfattelse av tid, og være trygg på at foreldrene kommer tilbake når de er bortreist. Arntzen anbefaler foreldre en gradvis tilvenning til alenetid.

- Foreldre bør snakke med barna om dette er noe de selv ønsker, og kanskje starte med 15 minutter til en halvtime. For eksempel ved å ta en tur på butikken, sier han.

BUP anbefaler også at foreldre snakker med barnet om hva det skal gjøre hvis noe uforutsett eller et uhell oppstår, samt lager klare regler før de drar fra hjemmet.

LES OGSÅ: Ingen grunn til å frykte Nav-kutt ved barnas sommerjobb

Sikkerhet i fokus

På Friluftsskolen i Oppdal er sikkerhet hovedfokus når barna skal bruke farlige redskaper. Skolen er et samarbeid mellom Den norske turistforeningen og Friluftrådenes landsforbund.

- Vi har en god sikkerhetsplan om det skulle skje noe. Første dag lærte vi ungene hva de skal gjøre for å unngå skade, og hva de skal gjøre om noen blir skadet. I tillegg har alle lederne kurs i førstehjelp. Vi er opptatt av at foreldre skal synes det er trygt å sende ungene hit, sier hun.

Friluftsskolen ble arrangert første uke i skoleferien, fra 20. til 25. juni. Trenmo utelukker ikke at skolen kan bli en tradisjon i Oppdal, og avslører at de allerede planlegger neste års arrangement.

På forsiden nå