Meldal er med:

Fire kommuner danner nye Orkland

Torsdag kveld ble det vedtatt at Meldal blir med i nye Orkland kommune, sammen med Orkdal, Agdenes, og én del av Snillfjord.

Are Hilstad, ordfører i Meldal (Ap) og Ola Bjørkøy, leder Meldal Sp.   Foto: Margrete Konstad

Saken oppdateres.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er via Adresseavisen blant de første til å gratulere torsdag kveld:

- Jeg vil si gratulerer til den nye regionkommunen i Orkdal. Dette blir en sterk og god kommune for innbyggerne, som vil både sikre gode velferdstjenester og legge til rette for verdiskapning og nye arbeidsplasser. Jeg vil gi stor honnør til ordførerne og lokalpolitikerne som viser godt lokalt lederskap. Og som tenker framtidsretta, sier Sanner.

LES OGSÅ: Snillfjord blir delt i tre

LES OGSÅ: Melhus og Skaun sa nei til kommunesammenslåing

Kun én ny kommune i landet, framtidige Sunnfjord kommune, er så langt danna av mer enn tre kommuner, ifølge Kommunal Rapports som følger reformprosessen kontinuerlig.

Ordfører i Meldal, Are Hilstad (Ap), sa fra talerstolen i Meldal at han har vært i tvil, men kommet til at tidspunktet er riktig.

- Jeg tror tida er inne for å finne nye skuldre å stå, om ikke på, så ved siden av - for å sikre blant annet framtidige arbeidsplasser her i dalføret. Å konservere det vi har er ingen god strategi, sa ordfører Are Hilstad (Ap).

Men ikke alle er like begeistret som Sanner og Hilstad for gårsdagens vedtak. Lars Kirkholt (Ap) stemte mot sammenslåing, i frykt for sentralisering, men understreker at han retter seg etter flertallet og vil jobbe for den å få til en god, ny kommune. Meldal Senterparti markerte også motstand fra talerstolen:

- Vi står skulder til skulder med våre naboer, også uten å slå oss sammen. Det er ikke defensivt, men offensivt å si at vi klarer å stå på egne ben, sa leder i Meldal Sp, Ola Bjørkøy.

LES OGSÅ: Flertallet i Rindal vil kalle seg trøndere

Skaun og Rindal signerte også en intensjonsavtale om sammenslåing i Orkladal, men har etter signeringa begge vedtatt å bli stående alene. Snillfjord vedtok torsdag formiddag en tredeling av kommunen, der Hemnskjel går til Hitra, Venn går til Hemne og Krokstadøra går til Orkladal.

Rådmann i Orkdal kommune, som blir administrasjonssenteret for den nye kommunen som skal dannes, sier til Adresseavisen torsdag at hun tror de fire som ender opp sammen skal få til mye i lag.

- Nå handler det om å finne ut hvordan vi skal få utnytta synergier av sammenslåinga, slik at vi får en sterk enhet med bedre tjenester sammen enn hver for oss, sier rådmann Ingvill Kvernmo.

Allerede fredag møtes de nygifte partnerne til kakefeiring. Da må de to kommunene som ikke ble med i Orkladal belage seg på å få bare smulene, ifølge en spøkefull rådmann i Orkdal.

- Neida, vi skal snakke ut om prosessen og det blir kake på alle, sier hun til Adresseavisen.

Jobben med å lage en ny kommune starter allerede dagen derpå, når rådmennene i de fire kommunene fredag skal ha sitt første møte.

På forsiden nå