Snillfjord blir delt i tre

Snillfjord skal deles i en del til Hitra, en del til Hemne og en del til den nye storkommunen Orkladal.

Deler kommunen i tre: Ordfører John Lernes viser på kartet hvordan kommunen skal deles mellom Hitra, Hemne og Orkladal.  

Saken oppdateres.

Kommunestyret i Snillfjord har hatt møte torsdag og gjort det endelige vedtaket om kommunereformen.  Dermed er det klart at kommunen blir delt i tre og Snillfjord kommune er historie fra 1. januar 2020. De snaut tusen innbyggerne i dagens Snillfjord skal nå deles i tre kommuner.

LES OGSÅ: Snillfjord kan bli delt som en pizza

Letta ordfører

Et flertall i kommunestyret på 12 stemte for deling og påfølgende sammenslåinger. Fem representanter stemte i mot.

- Jeg er litt letta, sier ordfører John Lernes etter møtet.

- Folket fikk det slik de ville, og vi skal få det til. Nå er det bare å brette opp ermene for å forberede kommunesammenslåingene, fortsetter han.

Engasjerte innbyggere

Snillfjord har hatt omfattende prosesser med stort engasjement blant innbyggerne. Folk rundt Hemnskjela har skrevet under på at de ønsket seg til Hitra. I Vuttudal ønsket folk seg primært at Snillfjord fortsatte som egen kommune, alternativt ville de bli en del av Orkladal. Et tredje innbyggerinitiativ rundt Krokstadøra samlet 230 underskrifter for sammenslåing med Orkdal til den nye Orkadal kokmmune.

Etter det har innbyggerne sagt sin mening gjennom en skriftlig innbyggerundersøkelse til alle innbyggerne med stemmerett. Hele 82 prosent sa sin mening.

LES OGSÅ: Nordmøringer blir trøndere

Tre nye kommuner

For Hitras del betyr dette at kommunen vokser inn på fastlandet og får litt mer areal og noen hundre flere innbyggere. Hemne utvider seg til Våvatnet og får også noen flere innbyggere. Orkladal blir den siste kommunen som henter folk og areal fra Snillfjord. Agdenes og Orkdal har allerede vedtatt sammenslåing. Torsdag kveld har Meldal kommunestyremøte. Dermed kan Orkladal bli en samling av fire tidligere kommuner.

Orkladalskommunene får fem milioner kroner i ekstra tilskudd fra staten i «tilskudd til veier og digitaliseringstiltak i kommuner som skal slå seg sammen».

På forsiden nå