Misnøye over statens behandling av naboer til den nye kampflybasen som bygges på Ørlandet, var begrunnelsen for et forslag Høyres Torhild Aarbergsbotten lanserte i Adresseavisen mandag.

Hun tok til orde for at statens utbygger, Forsvarsbygg, må fratas ansvar for å håndtere de støyramma naboene til basen.

Karianne Tung, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, mener forslaget ser ut som et forsøk på å skyve ansvar bort fra egen regjering.

- Det nytter ikke å skyte på Forsvarsbygg, når nøkkelen til å få ordna opp i dette er Høyres egen statsråd. Forslaget ligner en ansvarsfraskrivelse, sier Tung.

- Åpenbart at ikke alt er på stell

Tung reagerer i likhet med Aarbergsbotten på hvordan staten behandler naboene på Ørland, og mener usikkerhet omkring egen bosituasjon hos naboene er det største problemet. Men heller enn å opprette en egen organisasjon for å ta seg av de støyramma, mener Tung løsninga ligger i at politisk ledelse tar større ansvar.

- Statsråden må selv ordne opp, ved å sørge for å gi tydligere rammer for Forsvarsbygg sitt arbeid på Ørland. Hun kan si at Forsvarsbygg skal skjerpe seg og kjøre en ordentlig prosess, sier Tung.

Tung mener det nå må gjøres en evaluering av Forsvarsbygg sitt arbeid på Ørlandet.

- Det er åpenbart at ikke alt er på stell i prosessen, det hører man på tilbakemeldinger fra folk som bor der. Da må man kikke seg selv i kortene mens man holder på, og ikke etterpå, for da er det for seint, sier Tung.

Vil ikke evaluere

Forvarsministeren mener imidlertid det ikke er behov for noen evaluering, fordi Forsvarsbygg sine rammer er gitt i reguleringsplanen for utbygginga, ifølge svaret hun gav til Tung i et spørsmål i Stortinget i juni.

Fristen for å være ferdig med innløsnigner og støytiltak hos naboene på Ørland er ved utgangen av 2019. Forsvarsbygg melder at de ligger i rute for å rekke fristen.

- Så lenge de rekker fristen er vel alt greit, eller?

- Overfor de som vet at de vil flytte, går det ikke an å bruke fristen i 2019 som en slags unnskyldning, sier Tung og utdyper:

- Det er mange gråsoner her som gjør at folk nå lever i usikkerhet, selv om man da per definisjon er innafor rammene man selv har satt seg. Sånn kan vi ikke ha det, folk skal vite hva de har å forholde seg til og når de får avklart situasjonen sin. Det er fullt mulig å legge føringer for hvordan prosessen skal foregå i tida som er igjen til fristen, det må statsråden sørge for, sier Tung.

Hun mener det viktigste nå er å sørge for at alle naboer har god nok informasjon omkring sin egen situasjon framover.

- Det har vært mye generell informasjon, men mangel på dialog på individnivå, sier Tung.

Aarbergsbotten: - Ledelsen har gjort mer enn hva som kan forventes

Aarbergsbotten på sin side mener skyts mot politisk ledelse fra Tung vitner om at hun "ikke kjenner saken".

Aarbergsbotten mener politisk ledelse har gjort "mer enn hva som kan forventes", og holder fast på et behov for å opprette en egen organsiasjon som kan ta seg av innløsning og støytiltak hos de støyramma rundt flystripa.

- Saken handler om mangel på informasjon og prosesser opp mot enkeltmennesker som kunne blitt håndtert på en bedre måte. Det må løses organisatorisk i administrasjonen. Derfor foreslår jeg at det bør være en egen organisasjon som har et hovedansvar for tiltakene opp mot støy. Den må gjerne være i Forsvarsbygg. Hovedpoenget mitt er at kampflybaseprosjeketet og støyprosjektene er så store at de trenger sine egne organisasjoner. Nettopp for å få den oppmerksomhet det enkelte prosjekt fortjener, sier hun til Adresseavisen tirsdag ettermiddag.

Forsvarsministeren: - Ikke aktuelt med ny organisering

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier til Adresseavisen tirsdag at det ikke er aktuelt for departementet med noen ny organisering av utbygginga på Ørlandet.

- Men som Aabergsbotten er departementet opptatt av god dialog med og informasjon til de som berøres av utbyggingen, og av likebehandling, sier Eriksen Søreide.

Hun viser til at omfanget av boliger som skal tilbys innløsning eller støytiltak er satt i reguleringsplanen for utbygginga, hvor også fristen for å være ferdig med tiltakene er satt til 31.12.2019.

- Denne fristen er en konsekvens av hva som er mulig å gjennomføre tidsmessig, men også av at det skal være mulig for de som ønsker det å få å erfart den faktiske støyen fra virksomheten ved flystasjonen etter mottak av F-35 før de tar endelig avgjørelse om innløsning eller ikke, sier Eriksen Søreide.