Situasjonen for det regulerte Gjevilvatnet i Oppdal er betegnende for situasjonen for mange kraftregulerte vann i Midt-Norge: Det er tørt ørkenlandskap der småbåthavna vanligvis ligger - og vannet er tappet lavere enn det som er normalt.

- Lite snø i fjellet og lite nedbør er årsaken til at Gjevilvatnet er så nedtappet. Sett bort ifra da vannet ble nedtappet kraftig for noen år siden på grunn av anleggsarbeid, har jeg aldri sett det så nedtappet som nå på denne tiden av året, sier Oddvar Aalbu til Adresseavisen. Han har båt vanligvis i småbåthavnen ved Gjevilvatnet, men i sommer har hele havnen ligget på land.

- Komfortabel med mer regn

- Fyllingsgraden i Midt-Norge er for tiden relativt lav, mens fyllingen på landsbasis ligger på normalen. Vi følger utviklingen, men det er altfor tidlig å si noe om dette vil bety noe for kraftforsyningen i Midt-Norge, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Henrik Glette, til Adresseavisen. Fyllingsgraden i sommer ligger ned mot det laveste den har vært fra 1993 og fram til i dag.

- Vi ligger over det laveste, men ikke fryktelig mye, sier Glette.

- Så dere i Statnett håper på mer regn i Midt-Norge?

- Fyllingsgraden er en komfortindikator for oss som driver i kraftbransjen. Vi kan godt være komfortabel med at fyllingsgraden øker noe, fortsetter Glette, som legger til at den nye sentralnettsforbindelsen mellom Fardal/Sogndal-Ørskog er delvis satt i drift.

- Vi forventer at den nye sentralnettsforbindelsen vil bli ferdigstilt innen utgangen av året. Det vil bedre overføringskapasiteten inn til Midt-Norge og gjøre at forsyningssikkerheten vil bli forbedret, samtidig som dette legger til rette for at flere produsenter av fornybar energi kan knytte seg til nettet, sier Glette.

Dyrere i Midt-Norge

Også så langt i år er det dyrere strøm i Midt-Norge enn på Østlandet.

- En kunde i Midt-Norge med årlig forbruk på 20000 kWh betalte 3741 nok for strømmen uke 1-28. 92 kroner mer enn tilsvarende kunde på Østlandet, forteller rådgiver Martin Andreas Vik i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Årsaken til at Midt-Norge har noe høyere kraftpriser enn resten av landet henger sammen med at Statnett ikke har nok kraftlinjer til å overføre kraft fra andre deler av landet. Den nye linjen fra Fardal/Sogndal til Ørskog vil avhjelpe situasjonen betydelig. I tillegg oppgraderes nettforbindelsen med Nord-Norge.

- Dette vil øke importkapasiteten på sikt og føre til jevnere priser med resten av landet. Ellers er det gitt konsesjon til mer vindkraft i Midt-Norge, understreker Vik.

KOMMENTAR: Dyrere strøm for deg og meg

Midt-Norge er vanligvis i kraftunderskudd, det vil si at regionen forbruker mer enn den produserer. I vinter kom det imidlertid mindre snø enn vanlig i Midt-Norge, noe som øker overføringsbehovet akkurat i år.

- Jeg vil gjerne presisere at kraftprisen generelt er relativ lav med tanke på årstiden, og at prisforskjellen ikke er spesielt stor: 4 øre/kWh høyere enn Nord-Norge i forrige uke. Så langt i nåværende uke har prisene i Midt-Norge vært lavere enn Sverige.

Fyllingsgraden i Midt-Norge var før helgen på 64,9 prosent, så i snitt er det mer fulle enn nedtappede. Fyllingsgraden vil mest sannsynlig stige i god tid fremover mot vinteren.

EUROPEISKE TOPPFORSKERE BESØKTE TRONDHEIM: - Norge er et fremragende land innen energiforskning

Lite vann: Oddvar Aalbu har hele sitt liv vært ved Gjevilvatnet om somrene, og har aldri sett vannet så nedtappet som nå, sett bortifra da vannet ble nedtappet på grunn av anleggsvirskomhet for noen år siden. Foto: Tommy Fossum
Lavt: Fyllingsgraden i sommer ligger ned mot det laveste den har vært fra 1993 og fram til i dag. Bildet er fra Gjevilvatnet i Oppdal fredag. Foto: Tommy Fossum