Kristian (91) donerte 2,5 millioner kroner for å få asfaltert vei i Rissa

- Jeg var sånn halvveis forbannet på at den var så dårlig.

Kristian P. Berg var lei av standarden på veien i Rissa. Han donerte like godt over 2,5 millioner kroner for å få ny asfalt. Snart reiser han hjem til USA.  Foto: Linda Gorman

Saken oppdateres.

Torsdag kveld var det duket for storstilt åpning av 5,5 kilometer nyasfaltert vei i Rissa. Med snorklipping, champagne og kortesje med amerikanske biler, stod markeringen i stil med en av de store bidragsyterne til veiprosjektet, Kristian P. Berg.

Rissværingen har donert 300.000 dollar, eller i overkant av 2,5 millioner norske kroner, for å få asfalteringen på fylkesvei 142 gjennomført. En heller uvanlig finansieringsmetode for offentlige veiprosjekter.

Følte han måtte bidra

- Jeg var sånn halvveis forbannet på at veien var så dårlig. Så jeg tenkte at om det offentlige ikke har råd til å betale, så får jeg bidra, forteller 91-åringen til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Are donerte 400 000 kroner til nivå 8-klubb i England

Berg flyttet selv til USA som 23-åring, og har siden holdt seg i Seattle på vestkysten av USA, hvor han har en lang karriere innen byggebransjen bak seg.

- Eller construction business, som de kaller det der borte. Jeg kunne ikke en gang språket da jeg dro dit, men det kom seg etter hvert. Vi gikk på fester og dans, så da lærte vi fort, forteller Berg.

Ferie i Rissa

Selv om det er nærmere 70 år siden han forlot landet, føler pensjonisten fremdeles at han har sterke bånd til hjembygda i Trøndelag. På starten av 70-tallet bygde han også sitt eget hus i kommunen.

LES OGSÅ: Donerte bryggeri-bil til museet

- Jeg er jo oppvokst her, og reiser tilbake nesten hvert år. Nå har jeg vært her et par måneder på ferie, og avslutter med åpning av veien i kveld, før jeg drar tilbake til USA på tirsdag, forteller Berg.

- Fantastisk

Varaordfører i Rissa, Liv Darell (Sp), har bare ett ord for å beskrive Bergs gavmildhet:

- Fantastisk. At det kommer en mann fra Amerika og hit for å donere en slik sum, er rett og slett bare fantastisk, sier Darell.

LES OGSÅ: Har gitt bort over tre milliarder

Hun tror det ville gått 20 år før kommunen selv kunne ha finansiert veiprosjektet. Selv om kommunen innførte eiendomsskatt for noen år tilbake, var de fremdeles langt unna å kunne starte arbeidet med asfalteringen.

- Vi hadde et håp om å få det til, da eiendomsskatten kom. Men det gikk ikke, sier Darell.

Oppkalte veien

Varaordføreren var blant gjestene under den storstilte feiringen torsdag kveld, og avslørte i forkant at det kun lå et lite krav fra Berg som gjengjeld for den generøse gaven.

LES OGSÅ: Byåsen får en kvart mill. i gave

- Det var at han ville bestemme navnet på veien, sier varaordføreren.

Og navneønsket fra den gavmilde rissværingen ble innfridd. Torsdag kveld fikk Rissa sin egen Kristian P. Bergs vei.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kristian P. Berg (i midten) har vært i møter med Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim kommune, Statens vegvesen og Rissa kommune. Her er i tillegg familiemedlemmene Roar Woldseth, Linda Gorman og Tim Gorman. 
    
      (Foto: Linda Gorman)

Kristian P. Berg (i midten) har vært i møter med Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim kommune, Statens vegvesen og Rissa kommune. Her er i tillegg familiemedlemmene Roar Woldseth, Linda Gorman og Tim Gorman.  Foto: Linda Gorman

Kristian P. Bergs vei ser dagens lys. 
    
      (Foto: Linda Gorman)

Kristian P. Bergs vei ser dagens lys.  Foto: Linda Gorman

På forsiden nå