Freser opp sykkelstier i Oppdalsfjella

Her har stisyklister freset opp sti i Oppdalsfjella. Det får politikere til å reagere.

Full fres: Det er sti- og utforsyklister som har tatt i bruk en jordfres for å få fram en sti fra Raudhovden og ned mot Grøtsetra i Oppdalsfjella. Det har provosert mange.  Foto: Ludvig Killingberg

Saken oppdateres.

Det er sti- og utforsyklister som har tatt i bruk en jordfres for å få fram en sti fra Raudhovden og ned mot Grøtsetra i Oppdalsfjella.

- Den nye jordfreseren ble satt i arbeid i dag! Takket være den ble det bygget i overkant av 500 meter sykkelklar sti på rundt tre timer, skriver de på Oppdal sykkelklubbs Facebook-side, der de også viser bilder av den effektive jordfreseren. Planen er at sykkelstien skal stå ferdig til terrengsykkelrittet Enduro i slutten av august, skriver Opdalingen, som først omtalte stifresingen i høyfjellet. Siden har bruken av jordfreseren for å lage sykkelsti vært heftig debattert i sosiale medier. Ikke minst mange innenfor snøscootermiljøet har blitt provosert, siden de ikke får kjøre fornøyelseskjøring - selv om de i motsetning til sykkelfolket, ikke setter spor i naturen.

- Et naturinngrep

Leder i Senterpartiet Oppdal, John Torve, er kritisk til bruk av jordfres i naturen.

- Det er utrolig at de kan ta seg fram på en slik måte. En slik jordfreser løser opp massen langt nedi og når det kommer nedbør, kan dette ende opp som ei dyp grøft. Stien blir uansett mye bredere og løsere. Dette er ganske enkelt et naturinngrep som setter spor i mange, mange år, sier Torve til Adresseavisen. Han synes det er paradoksalt dersom stisyklerne kan bruke jordfreser mens det fortsatt ikke skal være lov å kjøre en meter med snøscooter til forlystelseskjøring i Oppdal.

- De som skal kjøre med snøscooter i næringsøyemed må gå med lua i hånda til kommunen for å spørre om lov, selv om en snøscooter ikke setter spor i naturen. Når stien blir syklet i, så bli stein bare bredere og bredere. Dette hører ikke hjemme, sier Torve, som sier at mange er negative til stisyklingen.

- Noen sier at de ikke tørr å gå i stiene lengre fordi de er redde for å bli nedkjørt av syklistene. Det er mange stier som brukes til stisyklinga, sier Torve, som varsler at Senterpartiet i høst vil foreslå å få opp en permanent scooterløype for forlystelseskjøring i Oppdal.

LES OGSÅ: Syklister lei konfliktene med billister

LES OGSÅ: Vil ha mer opplevelse, mindre konkurranse

- Bare man blir svett er alt lov

- Er dette virkelig lov? Det virker som at man kan gjøre alt bare man blir svett av det, sier Olav Martin Mellemsæter i Oppdal Høyre til Opdalingen. Han har ikke noe imot at de bruker jordfreser i naturen så lenge de har tillatelse til det. Men han synes likevel at det ikke ser noe fint ut.

- Litt av kritikken som har kommet er at syklister ødelegger vanlige turstier. Når det blir fuktig langs stiene spinner de ut massene og lager nærmest bekker, mener Høyre-politikeren, ifølge Opdalingen.

Fagansvarlig ved plan, byggesaker og oppmåling i Oppdal kommune, Stine Mari Måren Elverhøi, forteller at kommunen ikke vet om det er lovlig eller ulovlig å bruke jordfreser i det aktuelle fjellområdet for å lage bedre sykkelstier.

- Vi har hatt lite ressurser denne uka og vi vet ikke omfanget av fresingen. Vi må ha mer tid på oss. Vi må ha hente flere opplysninger og se nærmere på lovverket.

Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, er på ferie, og har ikke satt seg inn i saken.

- Så vidt jeg vet ligger dette utenfor verneområdet. Her har en slik fresing selvsagt vært helt uaktuelt, sier Welander, som også minner om at masterplanen for reiselivet i Oppdal sier at sykling er en av tre satsingsområder.

- Da vil jeg på generelt grunnlag si at vi også må legge til rette for sykling på enkelte steder, sier Welander.

- Bare et effektiv hjelpemiddel

Terje Strypet Nylende var med på å frese opp sykkelstien ved Raudhovden og ned mot Grøtsetra i Oppdal, og er ikke overrasket over reaksjonene.

- Jordfreseren så vi på kun som et verktøy og hjelpemiddel, akkurat som en motorsag eller krattsag. Det ville sett akkurat samme ut i naturen om vi hadde brukt spade og krafse, men vi hadde brukt mye lengre tid, mener Strypet Nylende. Han understreker at stisyklerne ikke har laget noen ny sti, men bare frest opp en gammel, nedgrodd sti.

- Vi har fått godkjennelse til dette av grunneieren av området. Det eneste jeg er usikker på er om bruken av jordfresen er innenfor loven. Det er kanskje noe vi burde ha sjekket opp nærmere. Uansett ville resultatet blitt det samme om vi hadde brukt spade eller krafse, men vi vil ikke bruke jordfreseren igjen dersom vi ikke har lov til å gjøre det, sier Nylende, som selv er aktiv utforsyklist.

Freser i vei: Terje Strypet Nylende var med på å frese opp sykkelstien ved Raudhovden og ned mot Grøtsetra i Oppdal. Han er ikke overrasket over reaksjonene. 
        
            (Foto: Martin I. Dahlen)

Freser i vei: Terje Strypet Nylende var med på å frese opp sykkelstien ved Raudhovden og ned mot Grøtsetra i Oppdal. Han er ikke overrasket over reaksjonene.  Foto: Martin I. Dahlen

På forsiden nå