Adresseavisen skrev tidligere i sommer om legesenteret som sto i fare for å måtte stenge dørene dersom ikke Trondheim kommune kom på banen. Legesenteret har lenge prøvd å få opprettet flere hjemler, men kommunen mener ikke de nødvendige søknadene har kommet inn. Nå stenger de 1. september.

Får ikke nye hjemler

Da Adresseavisen omtalte saken sa Trondheim kommune ved Merethe Mihle Hansen, leder ved enhet for legetjenester og smittevernarbeid, at «Trondheim kommune vil nå på nytt ta kontakt med Siv Heiberg for å se på hvordan vi kan få flere leger ved Leangen legesenter. Men vi er her avhengig av en dialog med Heiberg for å kunne tilrettelegge best mulig for de legene som eventuelt selv kan tenke seg å etablere praksis på Leangen legesenter».

Det ble først foreslått et møte i oktober fra kommunens side, men dette var ikke noe Heiberg hadde mulighet til å møte kommunen på. Det er ikke lenger økonomisk forsvarlig å drifte legesenteret på samme måte, og tre måneder ble for lenge å vente på et møte.

Nå har det endelige svaret fra Trondheim kommune kommet, og det blir ikke opprettet nye hjemler ved legesenteret som ligger på toppen av Sirkus Shopping.

- Trondheim kommune har i brev til meg sagt at det ikke blir hjemler ved Leangen legesenter i 2016 eller 2017, forteller Siv Enni Heiberg.

- Det betyr at dørene stenger 1. september.

Merethe Mihle Hansen, leder ved enhet for legetjenester og smittevernarbeid, skriver i en e-post til Adresseavisen at de på nytt har tatt kontakt med Siv Heiberg for å se på hvordan de kan få flere leger ved Leangen legesenter, og at henvendelsen er bekreftet mottatt. Hun skriver også at «Trondheim kommune har ikke mottatt noen oppsigelse fra Heiberg.»

1100 mister fastlegen

To ansatte ved legesenteret mister nå jobben sin, og i overkant av 1100 pasienter mister sin fastlege. Arbeidet med å gjøre om lokalene som blant annet består av fire kontorer og to operasjonsrom er allerede i gang.

- Ombyggingen har allerede startet, og lokalene gjøres nå om til ordinære kontorer, forteller Heiberg.

Heiberg forteller at siden saken ble omtalt har legesenteret fått mange henvendelser fra sine pasienter. Flere har også ringt til Adresseavisens journalist for en oppdatering i saken.

- Mange er fortvilte og spør hva de skal gjøre og hvem de skal gå til dersom legesenteret forsvinner.

Blir tildelt ny lege

I henhold til sentralt avtaleverk har fastlegene oppsigelsestid på 6 måneder. Vanligvis vil man da utlyse hjemmelen, slik at det kommer en ny lege som blir fastlege for pasientene på lista. Dersom hjemmelen opphører plutselig, vil Helfo bistå kommunen ved å fordele pasientene på andre leger i kommunen med ledig listekapasitet. Er man ikke fornøyd med den man får tildelt kan man selv velge seg en annen fastlege.

Alle kan bytte fastlege to ganger per kalenderår. I tillegg kan man bytte fastlege hvis man melder flytting til folkeregisteret eller hvis fastlegen slutter eller reduserer listen sin.

Bytte av fastlege gjøres via helsenorge.no.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.