Ti ganger har Tore Aasheim vært sentral i arrangementet Mr Gay Europe. For jubileumsåret er mesteparten av arrangementet lagt til hans nye hjembygd, Oppdal. Mandag åpnet Mr Gay Europe-konkurransen i Oppdal.

- Jeg og en kamerat startet konkurransen i 2005, fordi vi selv savnet forbilder da vi var unge. Det var bare de mest outrerte som representerte oss homofile, noe jeg og flere ikke kjente oss igjen i. Jeg oppdaget at jeg var homofil som 15-16-åring, og omtrent den eneste som representerte oss var Elton John, som den gang turnerte med høyt hår og store briller. Jeg greide ikke å identifisere meg med ham, sier Tore Aasheim, som åpnet konkurransen med et dypdykk i historie. Først var deltakerne fra i alt ti land med på omvisning på viking-gravfeltet på Vang før de besøkte museet i Oppdal. Deretter hadde de en skriftlig prøve om historie og menneskerettigheter, før deltakerne ble utfordret i motbakkeløp.

Mange risikerer mye

- I år snakket vi om å ha naturvern og natur som tema, så hvorfor ikke gjøre det i Oppdal, foreslo mine medarrangører. Jeg var ærlig talt litt skeptisk, siden jeg er redaktør i lokalavisa Opdalingen. Men det har vært en fantastisk opplevelse og erfaring. Vi har blitt møtt med åpne armer, ikke minst fra næringslivet som har stilt opp for å få gjennomført et slikt arrangement her i bygda, sier Aasheim.

- Hva er kriteriene for å bli Mr Gay Europe?

- Du må være homofil mann, være over 18 år og være et godt medmenneske. Flere steder har denne konkurransen tatt av. I Belgia tar uttakelsen et halvt år og den som plukkes ut fra Spania ble gjort under et show med 20 000 publikummere. I andre land, som Polen, er det svært vanskelig å være homofil, og derfor er vi ekstra stolte over at vi har deltaker fra Polen. Dette er gutter som risikerer mye for å være seg selv, forteller Aasheim.

Bryter ned stereotypene

I stedet for å vise fram kroppen sin i bare underbuksa på scenen og snakke om krig og sånt, blir deltakerne filmet og intervjuet som en del av å bli kåret til Mr Gay Europe. Målet er at folk rundtom i verden skal bli kjent med de unge mennene.

- Ikke noe galt at folk ser bra ut, men hos oss løfter vi fram kunnskap, engasjement og de personlige egenskapene. Vi går litt mer under huden på folk, som kanskje ikke alle slike konkurranser gjør, sier Aasheim, som også ønsker å bryte ned de mange feilaktige stereotypene rundt homofile.

- Vårt mål er å vise at det er like stor variasjon blant homofile som det er blant befolkningen for øvrig, sier Aasheim.

LES DEBATTINNLEGG: Det bør bli lettere for homofile å gi blod

Møter biskopen

Aasheim er glad for at det er lettere å komme ut av skapet i dag enn da han var ung.

- Å ja, herregud. Jeg har vært heldig, jeg har surfet gjennom dette uten problemer. Foreldrene mine og familien og skolevennene mine i Ytre Namdal tok det fint. Selv om jeg får spørsmål fra ungdom som bærer på hemmeligheten, så er det for mange så lett å stå fram at mange må påminnes hvor tøft dette er i mange land. Her må man sloss.

Derfor er Aasheim ekstra stolt av at biskopen i Nidaros tar imot Mr Gay Europe-gjengen tirsdag.

- Det har for oss en enorm betydning, ikke minst for gutta fra katolske land. Vi som lever i Norge skjønner ikke noe av hvilken kamp mange homofile må kjempe i sine hjemland. Under sisteGay Pride i Gdansk var det samtidig 28 protestmarkeringer. Da vi arrangerte Mr Gay Europe i Ungarn for noen år siden, måtte opprørspolitiet beskytte oss.

Vinneren av Mr Gay Europe kåres på Quality Skifer Hotel i Oppdal fredag kveld. Gallafesten blir også sendt direkte fra nettstedet mrgayeurope.com. Her kan du også bli kjent med deltakerne og stemme på din favoritt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.