- Saken er ferdig etterforsket og en innstilling ble sendt fra oss nylig. Det er nå opp til sjefen for Spesialenheten å foreta en påtaleavgjørelse i saken, sier Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten for politisaker i region Vest-Norge.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å etterforske saken?

- Det har vært arbeid i saken og andre arbeidsoppgaver i Spesialenheten, forklarer Mjøs, som ikke vil kommentere innstillingen sin.

Politiet varslet Spesialenheten

Etter drapet på Melhus i fjor høst, besluttet visepolitimester Marit Fostervold i daværende Sør-Trøndelag politidistrikt å koble inn Spesialenheten.

Da Adresseavisen ba Fostervold utdype hvorfor, svarte hun: - Noe annet ville ikke ha vært godt politiarbeid. Vi er kjent med at avdøde ble utsatt for trusler før drapshandlingen. Da er det viktig for oss å være etterrettelige og få undersøkt om vi har gjort en god nok jobb på et tidlig stadium av denne saken. Dette er en meget alvorlig sak.

Mjøs har tidligere opplyst at Spesialenheten planla å se på all kontakt Naseri hadde med politidistriktet før hun døde.

- Vi vil ha fokus på den trussel- og risikovurdering som ble gjort forut for drapet, og om instruksen som gjelder for denne typen saker ble fulgt, opplyste hun til Adresseavisen i oktober i fjor.

Ville ha besøksforbud samme dag som drapet

Nilofer Naseri ble funnet drept i leiligheten sin på Melhus mandag 28. september i fjor. Senere samme kveld ble hennes 28 år gamle ektemann pågrepet og siktet for drapet. Sør-Trøndelag tingrett dømte ham i februar til fengsel i 13 år for forsettlig drap og for å ha kommet med drapstrusler mot Naseri. Mannen nektet straffskyld for truslene.

Nilofer Naseri ble funnet drept i leiligheten sin på Melhus mandag 28. september i fjor.

Samme dag som 27-åringen ble drept oppsøkte hun Melhus lensmannskontor. Hun ville ha besøksforbud overfor mannen. Det rakk aldri politiet å gi henne før drapet, kom det frem i retten. Politibetjenten ved Melhus lensmannskontor som hadde mest kontakt med Nilofer Naseri, vitnet under saken:

- Jeg oppfattet henne som skikkelig redd, sa hun om denne siste gangen Naseri kom innom kontoret.

27-åringen ønsket denne mandagen også å anmelde ektemannen for drapstrusler. Hun var redd for at 28-åringen ville ta livet hennes hvis hun fullførte skilsmissen som hun ønsket seg, kom det frem i retten. Samme kveld ble Naseri kvalt og knivstukket til døde hjemme i leiligheten sin av tiltalte. Dette erkjente han under sakens første dag.

Aldri avhørt

I juni samme år rykket et patrulje ut til huset Naseri bodde i på Melhus. Årsaken var en krangel. Etter oppdraget skrev politiet en anmeldelse mot den nå drapssiktede mannen, kodet som legemsfornærmelse og trusler, har politiet tidligere opplyst. Naseri forklarte seg deretter om drapstrusler i politiavhør. Saken ble imidlertid henlagt uten at ektemannen ble avhørt, og sendt til konfliktrådet til megling.

Saken ble likevel vurdert som så alvorlig at Naseri fikk voldsalarm i slutten av august i fjor. Denne alarmen var det politibetjenten på Melhus som ordnet for henne.

Nekter for trusler - har anket

Mandag starter ankesaken mot den tiltalte 28-åringen i Frostating lagmannsrett. Han har anket over straffutmålingen og skyldspørsmålet rundt drapstruslene han ble dømt for i tingretten. Det er satt av to dager til saken, opplyser statsadvokat Unni Sandøy.

Tingrettsdommen var i tråd med aktors påstand og påtalemyndigheten gikk inn for å godta dommen.

- I dette ligger det at om det ikke kommer frem noe nytt under ankesaken, så vil jeg legge ned samme påstand i tingretten, sier Sandøy.

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen mente i sin prosedyre i tingretten at riktig straff ligger nærmere ti års fengsel.

- Min klient har anket fordi han mener at straffen han fikk er for streng, sier han til Adresseavisen.