Massivt nei til Oppdal, men nå kan Nerskogen kreve justering av grensen

Rennbyggen sier et rungende nei til å gå sammen med Oppdal. Men hytte- og kraftinntektene på Nerskogen kan allikevel ende i Oppdal.

Holder fast: Jan Perry Lund synes det er synd at Nerskogen er delt mellom to kommuner. Han tror det vil være best om kommunene går sammen.   Foto: Tommy Fossum

Saken oppdateres.

68 prosent stemte nei i Rennebu og 30 prosent stemte ja. To prosent stemte blankt. Det er fasiten etter folkeavstemningen som ble holdt i Rennebu mandag.

Forhåndsstemmene ga også et tydelig signal: 223 stemte nei til å gå sammen med Oppdal, mens 83 sa ja.

Ordfører i Rennebu, Ola Øie, som selv stemte ja til sammenslåing, sier at nå vil Rennebu med sine 2600 innbyggere fortsette som før.

– Dette var et tydelig svar, men så klart svar hadde jeg ikke ventet. Jeg håper vi bretter opp ermene og fortsetter det gode arbeidet. Vi er ikke den eneste kommunen som sier nei til sammenslåing. I utgangspunktet tror jeg ikke Fylkesmannen eller Stortinget vil endre på dette. Jeg tror det vil bli greit å respektere for alle politiske partier. Det er jo også et stortingsvalg om ett års tid, minner Ola Øie om. Han er glad for at valgdeltakelsen var på 65,8 prosent i folkeavstemningen, hvor også 16-åringene fikk stemme.

LES OGSÅ: Ja i Nærøy, nei i Vikna

LES OGSÅ: Ola og Ola sier ja til Oppdal(Pluss)

Ja fra Nerskogen

Jørgen Nygård fra Innset i Rennebu stemte også ja til å gå sammen med Oppdal.

– Jeg tror at det ville ha vært positivt om Rennebu og Oppdal hadde slått pjaltene sammen. De jeg har snakket med stemte også ja, sier Nygård, som ikke tror en sammenslåing ville ha betydd store endringer.

– For Rennebu er den største utfordringen å greie å konkurrere om kompetanse. Der har kommunene i Norge generelt en utfordring. Vi ser allerede at en del saker er i ferd med å stramme seg til her i Rennebu. For Nerskogen, som jeg holder til, er det ekstra spesielt. Grenda vår er delt mellom to kommuner, og det hadde vært veldig bra om Nerskogen var i en kommune.

LES OGSÅ: - Oss vil helst vårrå for oss sjøl (Pluss)

LES OGSÅ: Rennebus store drøm gikk i vasken (Pluss)

Kan bli grensejusteringer

Rundt den nybygde Joker-butikken på Nerskogen er det snaue 900 hytter, og stadig flere bygges. Det ligger vanligvis også store inntekter i kraftanlegget på Nerskogen, men ingen politikere i Rennebu tør tenke tanken dersom Nerskogen i Rennebu vil kreve grensejusteringer og bli en del av Oppdal.

- Det er nok en del som tenker på å skyve på kommunegrensen her på Nerskogen. Men jeg synes vi ikke skal ta den diskusjonen nå. Det er desidert best for Rennebu at hele Rennebu går sammen med Oppdal. Hvis ikke blir det en del ekle konstellasjoner, som kan gjøre miljøet dårlig, og det ønsker vi ikke, sier Jan Perry Lund, som regner med det var klart flertall for å gå sammen med Oppdal i Nerskogen-kretsen.

– Men det er mye følelser i dette her, også i Rennebu. Men det er et skifte på gang. Jeg har ingen tro på at vi kan opprettholde slik som det er nå. Det sikreste vi vet er at det blir forandring. Jeg tror vi kommer lenger hvis vi går sammen.

I Oppdal har ulike innbyggerundersøkelser vist at inn byggerne er positive til å gå sammen med Rennebu. Derfor ble det ikke holdt noen folke avstemning her.

Sa ja: Jørgen Nygård (til venstre) fra Innset i Rennebu vil gå sammen med Oppdal. Til høyre valgmedarbeider John Olav Vognild.
 
    
      (Foto: Tommy Fossum)

Sa ja: Jørgen Nygård (til venstre) fra Innset i Rennebu vil gå sammen med Oppdal. Til høyre valgmedarbeider John Olav Vognild.   Foto: Tommy Fossum

Klart nei: Oppdal fikk nei fra rennbyggen om å gå sammen til en kommune, selv om kommunegrensen ved Nerskogen allerede ser ut som den er uthvisket.
 
    
      (Foto: Tommy Fossum)

Klart nei: Oppdal fikk nei fra rennbyggen om å gå sammen til en kommune, selv om kommunegrensen ved Nerskogen allerede ser ut som den er uthvisket.   Foto: Tommy Fossum

Ville gå sammen: Ordfører Ola Øie i Rennebu stemte ja til å gå sammen med Oppdal.
 
    
      (Foto: Tommy Fossum)

Ville gå sammen: Ordfører Ola Øie i Rennebu stemte ja til å gå sammen med Oppdal.   Foto: Tommy Fossum

Delt i to: Grenda Nerskogen er delt mellom både Rennebu og Oppdal. Nå kan det bli aktuelt å for folket på Nerskogen å be om grensejustering, slik at de blir en del av Oppdal.
 
    
      (Foto: Tommy Fossum)

Delt i to: Grenda Nerskogen er delt mellom både Rennebu og Oppdal. Nå kan det bli aktuelt å for folket på Nerskogen å be om grensejustering, slik at de blir en del av Oppdal.   Foto: Tommy Fossum

På forsiden nå