Endelig har temperaturene senket seg og mørke, kalde og fine høstkvelder er i vente. Bjørkeveden ligger nok allerede pent stablet i trønderheimen og mange gleder seg til å tenne opp i peisen for første gang på lenge.

Så: Vedkubber legges i ovnen, fyrstikker tennes og flammene jubler opp mot pipa. Men så skjer det. Røyken slår ut fra peisen og fyller hele rommet. Typisk.

- Det er da folk ringer oss. De forteller at det har oppstått problemer med trekken i pipa, at ovnen ikke funker som den skal. Men problemet er at lufta i pipa er så kald etter å ha stått ubrukt så lenge, at røyken ikke går opp, men ut i rommet, sier distriktsleder Eivind Bidtnes ved Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS Feieravdeling.

Vifta kan ha skylda

Han anbefaler å tenne opp med tennbrikketter og noe avispapir første gang peisen brukes på høsten, slik at det blir skikkelig varmt i ovnen og pipa.

Problemet med røyk kan også skyldes dårlig lufting og at det er for stort ildsted i forhold til skorsteinen. En annen anbefaling er å unngå å lage mat samtidig som du tenner opp i peisen.

- Vifta på kjøkkenet kan stjele mye av lufta flammene trenger, sier Bidtnes.

Disitriktsleder Eivind Bidtnes og feier Daniel Drage demonterer en peis.

Folk gjør feil

Vedforbruket i landet har gått ned. På få år bruker nordmenn nesten to milliarder kroner mindre på ved. Men selv om det fyres mindre enn tidligere, har feierne i Trondheim nok å gjøre. En del av jobben de gjør, i tillegg til å føre tilsyn i både hytter og hus, er å rense ildsteder.

Dette er viktig med tanke på effekt og utslipp. En skitten peis fullstappet med sot, avgir helsefarlige partikler og den varmes ikke godt nok opp.

- Hva gjør folk feil når de skal rengjøre ildstedet sitt?

- Ofte har ikke folk riktig utstyr. Blant annet bør man bruke en askesuger og ikke en vanlig støvsuger, som er både brannfarlig og vil ødelegge den. Det er også noen som demonterer peisen og får problemer med å sette den sammen igjen. Vi kan ikke nekte folk å gjøre det selv, men da er det viktig å bruke verneutstyr, holde styr på delene og huske rekkefølgen. Det kan bli en møkkete jobb og vi anbefaler at feiere gjør den jobben, sier Bidtnes.

Ved feilmontering kan sprekker og utettheter dannes, og skjer det ved røret som røyken går opp i, kan dette forårsake feilbrenning.

Pakningene kan bli hard om peisen står ubrukt over lang tid. Dette må man sjekke når man tar i bruk peisen på høsten.

Det folk kan gjøre selv er å fjerne aske, sot og belegg. Asken, som bør legges i en metallbøtte, kan også brukes til å rengjøre glasset på ovnsdøren.

- Et godt tips er å ta litt fuktig avispapir og gni mot glasset. Det er det beste for å fjerne soten.

Det som ikke går bort på den måten kalles beksot og er vanskelig å få bort. Beksot ligner på tjære og dannes ved å fyre feil. Dette fører til farlig høye temperaturene og kanskje skorsteinsbrann, men ved å fyre riktig en periode kan beksotet forsvinne.

Bedre med nyere ovner

Når feierne drar rundt på tilsyn finner de avvik i nesten alle hus og hytter de besøker.

- Det som går igjen er at plata foran ildstedet er for kort, pipene er innkledd og at røykerør og ovn er for nære brennbart materiale, sier distriktslederen.

- Når bør ovnen byttes ut?

- Det finnes ingen krav om å skifte ut gamle ovner, men det er anbefalt med tanke på partikkelutslipp og effekt. Etter 1997 kom det et krav om at alle ovnene som ble produsert skulle være rentbrennende, noe som betyr at de er mer effektive.

Når det gjelder partikkelutslipp skal det ifølge nordpeis.no kun slippes ut fem gram per kilo innført ved med katalysator og ti gram ved annen teknologi når du installerer nytt ildsted. Dette kravet er vanskelig å oppfylle med en peis som er montert før 1997. Gamle ovner har en gjennomsnittstemperatur på 6–800 grader, noe som er veldig høyt, mens rentbrennende ovner har en gjennomsnittstemperatur på 350 grader.

Det aller viktigste er å legge merke til om det dukker opp sprekker i ovnen eller i glasset. Da er det i alle fall på tide å skifte ovn. En moderne ovn holder seg som regel i 20–30 år med godt vedlikehold.