Kommunesammenslåing:

Spent på Fylkesmannens kommunekart

Rennebu-ordføreren medgir at han er spent på om Fylkesmannen i Sør-Trøndelag vil gå for tvangssammenslåinger.

Ola Øie og Kirsti Welander er spente ordførere fra Rennebu og Oppdal foran Fylkesmannen i Sør-Trøndelags innstilling som legges fram fredag 30. september.  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Nylig ble det er rungende nei til å gå sammen med Oppdal i en folkeavstemning i Rennebu. Fredag formiddag legger Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fram sin innstilling – og da kan det bli en annen konklusjon.

- Jeg er veldig usikker på hva Fylkesmannen gjør når jeg ser hva en del andre Fylkesmenn har gjort. Flere legger folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser til side, og går inn for å slå sammen kommuner som tidligere har sagt nei, sier Rennebu-ordfører Ola Øie til Adresseavisen. Han vil selv være til stede på Fylkesmannens framlegging av hvordan han ser framtidens kommunekart i Sør-Trøndelag.

LES OGSÅ: Rennbyggen sier et rungende nei til å gå sammen med Oppdal. Men hytte- og kraftinntektene på Nerskogen kan allikevel ende i Oppdal.

Spent oppdalsordfører

- Har du fått signal på om Fylkesmannen vil gå for å tvangssammenslå kommunene?

- Nei, jeg har ikke fått det, sier Ola Øie. – Men jeg er spent, og det vil være veldig uheldig om vi går for en tvangssammenslåing. Det vil bli en veldig tung prosess, fordi det var et så soleklart nei fra innbyggerne i Rennebu. Vi har hatt et stort engasjement rundt dette i Rennebu, sier Øie, som håper det vil være et flertall for at kommunesammenslåinger må skje ved frivillighet.

Oppdalsordfører Kirsti Welander er også spent:

- Men jeg håper at Fylkesmannen konkluderer med at Rennebu og Oppdal bør gå sammen, sier hun.

LES OGSÅ: I mai ble det kjent at på vel en uke hadde Oppdal og Rennebu forhandlet fram en intensjonsavtale om å gå sammen i en kommune.

Pekte på likheter

Frode Rabben fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag orienterte tidligere i høst kommunestyret i Rennebu om kommunereformen – og dro fram flere likheter mellom Oppdal og Rennebu.

- Pengene følger folket, og en positiv befolkningsutvikling vil være vesentlig for å opprettholde nivået på rammetilskuddet. En sammenslåing vil utløse et engangstilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med sammenslåingsarbeidet på om lag 25 millioner kroner, sa Rabben til politikerne, ifølge Opdalingen. Han dro også fram at andelen eldre øker mye i Rennebu, som også har en nedgang i skatteinntekter.

LES OGSÅ: Brødrene Arne og Jon Havdal fra Rennebuskogen vil ikke bli slått sammen med nabokommunen Oppdal. Aller helst kunne de ha tenkt seg at Rennebu ble mindre.

Ordfører Ola Øie i Rennebu stemte ja til å gå sammen med Oppdal, men fikk ikke med seg folket. Derfor håper han at det ikke det blir tvangssammenslåing. 
        
            (Foto: Tommy Fossum)

Ordfører Ola Øie i Rennebu stemte ja til å gå sammen med Oppdal, men fikk ikke med seg folket. Derfor håper han at det ikke det blir tvangssammenslåing.  Foto: Tommy Fossum

På forsiden nå