Nominasjonsstrid i Senterpartiet:

Vil vrake Sp-topp fra Stortinget

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) varsler kamp om førsteplassen i Sør-Trøndelag etter at nominasjonskomiteen har innstilt på å vrake henne fra listetoppen.

Nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Senterparti vil vrake Heidi Greni fra listestoppen. Nå varsler hun kamp på nominasjonsmøtet.   Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Senterparti har lagt frem sin innstilling til listen foran stortingsvalget til høsten, og der er ikke Heidi Grenis navn å finne.

Komiteen innstiller på at Gunn Iversen Stokke, varaordfører i Sør-Trøndelag som skal erstatte Greni som listetopp.

Gunn Iversen Stokke er i dag fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag. Når Sør- og Nord-Trøndelag blir slått sammen, ligger det i kortene at den nye fylkesvaraordføreren i Trøndelag heter Tomas Iver Hallem og kommer fra Nord-Trøndelag.

Vil fortsatt gjøre en jobb

Greni, som har representert Senterpartiet på Stortinget siden valget i 2013, har sagt at hun fortsatt ønsker å gjøre en jobb for partiet på Stortinget, men nominasjonskomiteen vil det annerledes.

I en pressemedling sendt ut tirsdag kveld, skriver komiteens leder Arne Braut at han er godt fornøyd med innstillingen.

«Komiteen ble i starten av arbeidet enige om å fremme en felles innstilling for nominasjonsmøtet, og at man ved eventuelle uenighet skulle avgjøre med flertallsavstemning. Når det gjelder rekkefølgen har komiteen tatt hensyn til innspill fra lokallagene, intervjurunde samt kjønnsbalanse og geografi. Jeg mener at komiteen har fremmet et godt motivert lag som vi har tro på vil gjøre en stor innsats for å sikre Sør Trøndelag SP to på tinget ved stortingsvalget 2017.»

Nominasjonsmøtet til Sør Trøndelag Senterparti avholdes lørdag 26 november. Alt tyder på at det nå blir kamp om topp-plassen på lista.


- Kom som et sjokk

Heidi Greni sier til Adresseavisen at innstillingen fra nominasjonskomiteen «kom som et sjokk».

- Jeg ble tilbudt femteplassen på lista i forrige uke. Å bli tilbudt femteplass som sittende stortingsrepresentant er ganske overraskende og veldig spesielt.

Nominasjonskomiteen var delt i sin innstilling, der fire gikk for Sps fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag Gunn Iversen Stokke, mens tre ville ha sittende stortingsrepresentant Heidi Greni.

- Jeg har ikke fått noen forklaring på hva man eventuelt er misfornøyd med, men håper komiteen forklarer meg dette etterhvert. Politisk kan jeg heller ikke se at det skiller noen saker mellom meg og Iversen Stokke.

Greni sier at hun er innstilt på å stå løpet ut og be nominasjonskomiteen om fornyet tillit.

- Jeg vil absolutt stå på. Jeg mener jeg har mye å gi for Sp og Sør-Trøndelag, sier Greni.


«For positivt til kommunesammenslåing»

Adresseavisen kjenner til at Greni blant enkelte «hardlinere» i partiet er blitt møtt med kritikk for at hun er for «praktisk og positiv» i sin tilnærming til kommunereformen. Men denne kritikken er ikke reist lokalt i Sør-Trøndelag.

På Facebook postet Greni dette innlegget tirsdag kveld:

«Jeg ønsker fortsatt å kjempe for Sør-Trøndelag!

I dag kom nyheten om at jeg av nominasjonskomiteen ikke er foreslått på valglisten til Senterpartiet før valget. Dette til tross for at flere i komiteen har ønsket meg på topp.

Så vidt jeg har registrert var det god oppslutning til mitt kandidatur i første runde. Derfor kom det som en overraskelse da jeg ble tilbydd en femteplass av leder av nominasjonskomiteen underveis i prosessen. Jeg har gjennom hele prosessen vært tydelig på at jeg ønsker å fortsette jobben på Stortinget for Sør-Trøndelag.

I løpet av min periode på Stortinget har jeg ikke fått annet enn gode tilbakemeldinger om jobben jeg har gjort. Jeg stiller meg fremdeles til disposisjon for Senterpartiet og ønsker å ta fatt på en ny periode. Jeg har et stort engasjement for Sør-Trøndelag. Det er fremdeles en stor jobb å gjøre og jeg ønsker å fortsette å bruke min posisjon til å kjempe for en bedre distriktssatsing, ny rovdyrpolitikk, økt matproduksjon og sterkere jordvern. Nå blir det opp til nominasjonsmøte å ta avgjørelsen.»

Overlater striden til nominasjonsmøtet

Lederen av nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Sp, Arne Braut, var tirsdag kveld knapp i sine kommentarer.


- Jeg har i grunn ikke mer tilføye enn det som kommer frem i pressemeldingen vi har sendt ut. Vi var enige om arbeidsmodell og prosess - og at flertallsprinsippet skulle gjelde. Dette har vi fulgt til punkt og prikke.

- Heidi Greni har vært en synlig representant for Sp i Sør-Trøndelag. Har det kommet reaksjoner på at dere nå vraker henne?

- Nei, ingen sterke reaksjoner så langt. Om alle er enige, er en annen sak. Det er jo derfor vi har nominasjonsmøte etter en innstilling, sier Braut.

Slik ser forslaget fra nominasjonskomiteen ut:

1. Gunn Iversen Stokke, Skaun                        

2. Geir Arild Espnes, Oppdal         

3. Marte Løvik, Trondheim     

4. Vegard Frøseth Fenes , Senterungdommen / Trondheim                     

5. Jorid Jagtøyen, Melhus        

6. John Husdal, Åfjord     

7. Lars Peder Hammerstad, Hitra       

8.  Elisabeth Selås, Agdenes       

9. Mikael Forselius, Røros     

10. Mariell Toven, Trondheim         

11. Ole Herman Sveian, Malvik   

12. Mari Storm Myrmæl, Meldal                                                  

133 Knut Arne Strømøy, Frøya     

14. Odd Jarle Svanem, Hemne     

15. Rasmus Skålholt, Orkdal    

16. Liv Darell, Rissa

På forsiden nå