Det er andre års studenter ved Politihøgskolen som skal ut i praksis.

- Kjøringen vil først og fremst foregå i Trondheim sentrum, men det blir også lagt opp til enkelte langturer sør og nord for byen, sier Solveig Andersskog, praksisansvarlig for politistudentene i Trøndelag politidistrikt.

Til enhver tid vil det blir brukt fire uniformerte politibiler med blålys og sirener. Kjøringen vil stort sett foregå mellom klokken åtte og seksten på hverdager, med noen få unntak på kveldstid. Det er for at elevene skal få prøve seg på utrykning i mørke.

Politiet vil tvitre

Operasjonssentralen vil tvitre når utrykningskjøringen er på sitt mest intense, for at folk skal bli informert om at det bare dreier seg om trening og ikke blodig alvor av noe slag.

Andersskog ber om at alle bilister viser hensyn og slipper frem utrykningskjøretøyene. Det er viktig at man kjører til side og gir plass, slik at utrykningsbilene kan passere på en hurtig, sikker og effektiv måte. Politiet vil legge til rette for en samhandling med alle trafikantene.

Kan bli irritert

Politiet har forståelse for at all øvelseskjøringen med blålys og sirener kan skape noe irritasjon og bryderi, men kursene er nødvendige for at politiet skal få utdannet fremtidige polititjenestemenn og -kvinner til utrykningssjåfører som effektivt og sikkert når frem til publikum, som har behov for bistand.

Studentene vil ikke kunne oppnå de samme ferdighetene ved å kjøre utrykning på lukket bane. De må ut og prøve seg i den virkelige trafikken.

Praktisk erfaring

Kursene går over to uker med 12 studenter på hvert kurs. Politihøgskolen tilbyr treårig utdanning. I det andre året er elevene utplassert i et politidistrikt for å få praktisk erfaring, før de vender tilbake til skolebenken i det tredje og siste studieåret.