- At så mange dyr dør er en tragedie i seg selv. Men det er ekstra ille når det skyldes en bevisst handling fra noen. Det er en kalkulert risiko at reinen kommer inn på jernbanelinja når grinda flyttes, sier reineier Inge Even Danielsen.

Like før klokken 20.30 lørdag ble 46 reinsdyr påkjørt og drept av et tog på Rørosbanen. Påkjørselen skjedde ved Harborg, i Glåmos-området.

Det var lokføreren som varslet om påkjørselen i Røros lørdag. Foto: NTB Scanpix

- Flyttet gjerdet

Søndag kveld dro Danielsen og reineier Paul Fjellheim for å se hvor dyrene hadde gått og oppdaget at grinda som holder reinen inne på et trygt område, var løftet av hengslene og flyttet.

- Noen har sabotert grinda. Den er flyttet noen meter unna. Vi så tydelige spor etter reinen, og ser at det er her de har gått ut og bort til jernbanelinja, sier Danielsen.

Grinda står to kilometer sør for der reinen ble påkjørt, men spor viser at de har gått inn på jernbanelinja her og fulgt togsporet til Harborg.

Inge Even Danielsen sier at reineiere har ønsket et gjerde her i flere tiår, nettopp for å unngå slike hendelser, men at det først ble satt opp for et par år siden. Foto: Geir Tønset

- Har skjedd før

Grunnen til at det er så mye reinsdyr i dette området nå er at reineierne forbereder flytting av dyra til vinterbeite i Femundsmarka.

Danielsen hevder at samme gjerde har blitt sabotert flere ganger, men tidligere har det ikke fått konsekvenser for dyra.

- Vi har våre mistanker om hvem som har gjort det, men vi vet ikke sikkert, sier han.

Søndag kveld ble gjerdet satt på plass igjen. Reineierne vil ikke risikere at tragedien skjer på nytt.

De har vært i kontakt med politiet, og saken vil bli anmeldt.

- Vi har vært i kontakt med reineierne og henvist dem til å ta kontakt med lensmannen på Røros mandag, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund ved Trøndelag politidistrikt.

Inge Even Danielsen (til venstre) og Paul Fjellheim setter grinda på plass igjen. De vil ikke risikere at flere reinsdyr kommer seg ut og ned på jernbanelinjen, som kan skimtes omtrent 40 meter unna. Foto: Geir Tønset