Ørland

En oversikt Forsvarsbygg har utarbeidet for Adresseavisen viser at alle kontrakter så langt, med to unntak, er vunnet av midtnorske aktører.

Her kan du lese mer om hvordan forsvarsbygg bare har fordelt én tredjedel av kontraktene i forbindelse med gigantutbygging ved Ørland flystasjon. Fortsatt gjenstår byggeoppdrag for ca. tre milliarder kroner.

- Dette betyr selvsagt mye for oss. Vi tredobler omsetningen vår i løpet av tre-fire år og har økt antallet ansatte fra fem til 14 personer, forteller prosjektleder Vegard Hopen i Maskinentreprenør Thor Gjul AS.

Selskapet har sikret seg kontrakter for til sammen 164,4 millioner kroner. Nå investerer de tungt i nye maskiner og utstyr.

Motbeviste signalene

Før utbyggingen startet så Hopen og mange andre for seg at tunge nasjonale aktører ville stikke av med oppdragene. Nå viser det seg tvert imot at det motsatte har skjedd. Torsdag var prosjektlederen i nytt møte med Forsvarsbygg for å gå gjennom en ny kontrakt de håper å sikre seg.

- Vi er vel den lokale entreprenøren som har tatt flest kontrakter. Vi kapret den første kontrakten som kom, på rigg og forberedende arbeide, så allerede der beviste vi at vi kunne være med. Det er artig at vi greier å være med å konkurrere, sier Hopen.

Åfjord-selskapet Tore Løkke AS er den lokale Fosen-entreprenørene som har sikret seg de største kontraktene. Til sammen har de vunnet kontrakter for 320 millioner kroner.

- Oppdragene betyr enormt mye for oss. Det utgjør 60–70 prosent av det vi jobber med nå, sier Løkke. Han forsikrer at de skal være på hugget også i tiden fremover for å sikre seg nye oppdrag ved kampflybasen.

- Er ikke overrasket

I kroner og øre er det Trondheimsbaserte Hent AS som har sikret seg de største kontraktene. De bygger både det nye skvadronbygget og vedlikeholdsbygget for de nye kampflyene. Kontraktene er verdt henholdsvis 291 millioner kroner og 455,4 millioner kroner, inkludert moms. Administrerende direktør Jan Konrad Jahren i Hent AS beskriver det som spennende og utfordrende prestisjeprosjekter i nærregionen.

- Det er spennende i seg selv å være med å bygge kampflybasen. For oss betyr dette god sysselsetting for egne håndverkere. Samtidig er det viktig for oss å få kontakt med Ørland, Bjugn og Fosen, som er en spennende region. Det er fremtidsrettet for oss, sier han.

LES OGSÅ: Kampflybasen på Ørland har fått ny prislapp

Hent er også blant flere som allerede er prekvalifisert i forhold til to nye prosjekter på basen. Jahren sier han ikke er overrasket over at midtnorske aktører er omtrent enerådende på bakken på Ørland både i form av hovedentreprenører og underleverandører.

- Det er fortsatt god aktivitet i byggebransjen. Derfor er det naturlig at de lokale aktørene er fremst her, sier han.

Ønsker nasjonale aktører på banen

Foruten trønderske aktører har de to nordmørske selskapene Backe Nordvest AS, tidligere Lønnheim AS, og Betonmast avd. Rødsand, sikret seg kontrakter. I tillegg til Oslo-firmaet Enwa PMI AS og den nasjonale aktøren Bravida.

Adresseavisen kjenner imidlertid til at flere nasjonale entreprenører har vært med i flere kontraktkonkurranser ved kampflybasen, men ikke nådd opp.

- Vi synes det er bra at lokale entreprenører har tatt så mange av kontraktene. Samtidig er det så mye arbeid her at det er viktig at vi får nasjonale aktører på banen, sier direktør Olaf Dobloug.

Han viser blant annet til at AF Gruppen er på plass på Ørland flystasjon, der de bygger ny hangar og beredskapsbygg for redningshelikopter. Kontrakten som ble inngått i 2015 er beregnet til 164 millioner kroner.

- Vi kjente til at det var mange gode lokale entreprenører i Trøndelag. Jeg ville nok vært mer overrasket om de ikke var på banen når det gjelder en slik stor utbygging som her, sier Jens Levi Moldstad, som er plan- og utbyggingssjef for Forsvarsbygg kampflybase. Han viser til at leverandørtreffet Forsvarsbygg arrangerer mandag handler om å minne om at det er mye arbeid som gjenstår og mange store kontrakter som skal lyses ut fremover.