Lørdag formiddag snødde det tett ved Henriksåsen, like nedenfor Skistua i Bymarka. Så tett at traseen innover i granskogen ble mer og mer vinterlig og klar til å ta imot skiløpere.

- Det er nok snø til at en kan gå på ski her. Jeg skal ut i kveld, sier David Myrmæl Helgestad.

Sammen med tre kamerater jogget han rundt i Bymarka en times tid. Han kan rapportere om skiføre.

- Det har snødd en god del, og vi har sett skispor flere steder, sier han.

Her kan de se adressa.no's reporter på jakt etter årets første skiløper.

- Men det er ikke føre for nyskiene?

- Nei, det er det definitivt ikke. Det er ikke kjørt noen spor heller. Men jeg skal prøve meg i kveld, enten med skøyting eller staking. Da blir det vel her eller på Saupstad, sier Myrmæl Helgestad som er en habil skiløper. Han har allerede tilbakelagt milevis på ski, på høydesamling i Italia.

- Da er det kanskje en nedtur å komme hjem til Bymarka?

- Nei, ikke i det hele tatt. Det er fint å jogge litt også. Og til uka drar jeg på hytta på Kvitfjell, der er det gode forhold, sier han.

Etter snøvær på lørdag, er det klart for flere dager med sol.

Forbereder skileiken

Ut av granskogen dukket også Truls Gjestland opp, den ene halvparten som står bak populære Gråkallen skileik. Med snøskuter og spade var han i ferd med å forberede nok en ny sesong. Han la treflis i løypene, og får han fem-ti centimeter med snø, så er de klare.

- Vi har allerede fått bestillinger fra skoleklasser, smiler han.

Han regner med at de åpner nærmere jul, for i mellomjula bruker det alltid å komme folk.

- Men når det er snø nok, må folk bare komme, sier han mens snøen daler ned over topplua.

Oppkjørte løyper

Med minusgrader og sol i varselet for søndag, blir det slett ikke feil å ta søndagsturen til Bymarka. Men for dem som ønsker seg litt mer snø, og preparerte skispor, er imidlertid ikke dette stedet . Isteden kan både Oppdal og Røros melde om nykjørte spor.

I Oppdal er det preparerte løyper i natursnø på Skaret mellom Oppdal og Nerskogen. Og like nord for Oppdal sentrum ligger kunstsnøen klar. Oppdal skistadion åpnet vintersesongen fredag med 2,5 kilometer preparerte skiløyper.

- Det er veldig bra forhold. Vi har en såle på 40–50 centimeter, så her trenger du ikke bruke gammelskiene, sier Ståle Flotten, anleggsansvarlig i langrennsgruppa i Oppdal idrettslag.

Anlegget er bygd opp av kunstsnø som ble produsert sist vinter, og som har vært lagret gjennom sommeren. Sist helg var 12–15 traktorer med tilhengere i aksjon for å lempe snø. Rundt 6000 kubikk kunstsnø er fordelt ut i anlegget. Flotten tror dette vil berge dem gjennom førjulsvinteren, hvis det ikke skulle bli unormalt mye novemberregn.

- Vi tåler en del dager med mildvær. Men i neste uke er det meldt kaldt vær, sier Flotten som kan se frem til flere dager med et tosifret antall minusgrader.

Kjører langt

De siste årene har Oppdal vært først ut med å tilby preparerte skiløyper, og det har gjort at mange kjører milevis for å trene i de få kilometerne med skispor Oppdal har å tilby.

- Vi har fått henvendelser fra hele Midt-Norge. Vi vet at det kommer folk både fra Steinkjer, Trondheim, Meldal og Orkdal, sier Flotten.

Også i Røros meldes det om ferske skispor. Røros tur- og løypeforening skriver på Facebook at det nå er lagt skispor i Mølmannsdalen, et turområde noen kilometer øst for Røros sentrum. Her skal det være spor fra Bowlingen til Skjevdalen.

I Meråker er det ennå for tidlig for skitur. Men snøproduksjonen er i gang i Grova skianlegg, og blir det kaldt fremover, er det håp om skiføre etter hvert, sier leder i langrennsavdelingen i idrettslaget Varden, Unni Hovdal Iversen.

- De ivrigste har nok dratt til Sverige for å gå på ski, det meldes om gode forhold i Bruksvallarna, forteller Iversen.