- Tjukkmjølka har fått virus

Rørosmeieriet ber publikum om hjelp til å løse problemene.

De siste to ukene har Rørosmeieriet tatt mange tester av tjukkmjølka, som viste seg å inneholde et virus. 

Saken oppdateres.

Nå er det stopp i produksjonen av Økologisk Tjukkmjølk fra Røros til slutten av november, og kanskje enda lenger. Årsaken er at de unike melkesyrebakteriene som Rørosmeieriet bruker i produksjonen, er angrepet av et bakteriofag.

- Vi har fått stadfestet at tettekulturen er angrepet av et bakteriofag. Vi får mer detaljerte analyser om en drøy uke, men jobber i mellomtiden på spreng med tiltak vi håper skal ha effekt, sier meieribestyrer Trond V. Lund i en pressemelding torsdag.

Ikke farlig å drikke

Det er kun melkesyrebakterier, som er de som gjør tjukkmelka sur og tykk, som blir påvirket av bakteriofaget.

- Vi har kalt det et virus for å gjøre det forståelig for folk, og det høres kanskje skremmende ut. Men dette vil ikke ha noen innvirkning på noen som drikker melka, sier Lund til Adresseavisen.

Det eneste man kan merke er at tjukkmelka kan være tynnere enn forventet, og ikke ha den riktige syrlige smaken meieriet ønsker.

Les også om Kua Olava som er tre ganger så effektiv som andre kyr

LES OGSÅ: Vi drikker mindre melk - men eksperter anbefaler mer

Ba om hjelp

Da meieriet oppdaget problemet for to uker siden, søkte de til publikum om hjelp. De ba folk som hadde egen tettekultur eller tjukkmjølk med holdbarhetsdato senest i september om å ta kontakt. Meieriet fikk inn over 300 henvendelser.

- Det var rett og slett en helt overveldende respons. Vi gjorde forsøk med cirka 20 utgåtte kartonger og et par tettekulturer. Vi har også hatt mange interessante og faglige diskusjoner. Det er mange hos oss som har jobbet mye for å løse dette. Da er det utrolig motiverende å kjenne det enorme engasjementet for tjukkmjølka som alle disse henvendelsene forteller om, sier Lund.

Mens du venter på at tjukkmjølka er tilbake i butikkhyllene: Her er oppskrift på jordbærdessert med fløte og balsamico.

Vekket gammel tjukkmjølk til live

Ropet om hjelp nådde langt. På NMUB på Ås vekket de en 30 år gammel tettekultur til live for å bruke i testing på Røros. Og fra Tine FOU i Stavanger har Rørosmeieriet fått tilbake sin tjukkmjølksreserve som ble frosset ned i 1995.

Meieribestyreren ønsker etter hvert å invitere alle som har bidratt, eller som lager egen tjukkmjølk til en fagkonferansen. Der kan fagfolk og privatpersoner diskutere hvordan de får til smaken av god tjukkmjølk.

Produksjonen av Syrnet Mjølk med Kjernemjølk og Røros Yoghurt Naturell fortsetter som normalt til tross for problemene.

På forsiden nå