Det var i slutten av september at Steinar Aarønes var på tur med metalldetektoren sin på en kornåker i Orkdal. 10-12 cm nedi jorda fant han en helt spesielle gjenstanden.

- Det var vanskelig å skjønne hva det var. Jeg hadde en mistanke om at det kunne være en tutulus, men basert på hvor sjeldent det er trodde jeg ikke det kunne være det.

En tutulus er i følge nettsiden til Norges metallsøkerforening et beltesmykke av bronse.

La ut bilde på Facebook

Etter å ha gjort funnet pakket Aarønes sammen og satte kursen hjemover. Han la ut bilde av gjenstanden på en facebookgruppe.

- Jeg begynte å forske på hva det kunne være. På facebookgruppa var det flere som mente at det måtte være en tutulus, blant annet en arkeolog, sier han.

Det viste seg etterhvert også at gjenstanden er av svært gammel årgang.

- Den er fra eldre bronsealder, og det betyr at den er mellom 3500 og 3800 år gammel, sier Aarønes.

- Hva tenker du om det?

-  Det er jo helt rått at det har overlevd. Den er jo hul. Hvis en plog skulle treffe en slik ville det ikke være noe igjen, sier Aarønes.

3500 år gammel: - Helt rått at den har overlevd, sier Steinar Aarønes. Foto: Privat

Nylig fant arkeologer rester av en kirke i Trondheim der Olav den hellige trolig lå i 25 år.

Leverte inn funnet

Det er innleveringsplikt på gamle gjenstander, og Aarønes tok kontakt med fylkesarkeologen i Sør-Trøndelag og leverete fra seg funnet.

Arkeolog Anne Haug i Sør-Trøndelag fylkeskommune bekrefter at det er en tutulus fra bronsealderen som er funnet.

- Hva er en tutulus?

- Det er en belteplate, den har sittet rundt livet. En pyntespenne. Den er ganske karakteristisk for bronselalderen, sier Haug.

Haug sier funnet nå er overlevert til NTNU Vitenskapsmuseet. Adresseavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra NTNU Vitenskapsmuseet søndag.

I Skaun ble tidenes gullfunn gjort i høst: et halvt kilo romersk gull funnet i åker med metalldetektor

Startet etter påske

Steinar Aarønes er fersk i metalldetektorgamet. Han startet opp med hobbyen etter påske i år.

- Jeg har holdt på med dette nesten hver dag. Det er virkelig avhengighetsdannende. Man kommer seg ut og får mosjon og treffer folk. Det er enormt spennende.

- Hvordan er det å gjøre et slikt funn som fersk metalldetektorist?

- Det er er spesielt og uventet. Det er tilfeldighetene som råder, jeg kommer sikkert aldri til å finne noe slikt igjen. Det er kjempearti å berge et gammelt historisk funn fra plogen, sier Aarønes.

Han understreker at det finnes mange regler som må følges av dem som driver med hobbyen, og oppfordrer folk til å sette seg inn i regelverket før man eventuelt begynner å lete med metalldetektor.

Levert inn: Steinar Aarønes leverte inn funnet til fylkesarkeolgen i Sør Trøndelag. Foto: Privat