9. juli i år var den 25 år gamle mannen fra Sør-Trøndelag på biltur. Han kjørte inn i Frøyatunnelen og tråkket alt for hardt på gassen. Kjøringen ble foreviget av fotoboksen i tunnelen, og farten målt til 177 km/t i 80-sonen. Det går frem av fersk dom fra Sør-Trøndelag tingrett.

La skylden på en annen

3. august ble mannen innkalt til politiavhør om råkjøringen. Han fikk se det tydelige bildet fra fotoboksen, men nektet likevel for å ha kjørt bilen selv. Han hevdet at en annen person satt bak rattet. Dette trodde ikke politiet på, og da 25-åringen møtte i retten i forrige uke, var han ikke bare tiltalt for råkjøringen. Han måtte også svare for anklager om at han hadde løyet i avhør og gitt uriktige opplysninger om hvem som var bilisten.

- Mistet bremseeffekt

I rettsmøtet 9. november la han kortene på bordet. 25-åringen erkjente likevel at det var han som hadde kjørt bilen, og at det hadde gått for fort. Mannen ga også en forklaring på hvorfor fartsovertredelsen skjedde.

25-åringen innrømmet at han var ute etter å kjøre fort, og fortalte dommerne at han holdt en hastighet mellom 120 og 130 km/t ved innløpet til tunnelen. Farten bare økte nedover mot bunnen, og den tiltalte forklarte at han ikke klarte å redusere hastigheten fordi bremsene på bilen ble varme og dermed mistet bremseeffekt. Hastigheten kom derfor opp i 177 kmt/t.

I forhold til dette kommenterer retten i dommen at tiltalte burde ha tilpasset hastigheten ved inngangen til tunnelen, og at kunne ha bremset med motoren da det begynte å gå for fort.

I forbindelse med den uriktige forklaringen fortalte mannen at han kom med den fordi han ville slippe straff. Før politiavhøret hadde han blitt enig med en kjenning om at denne mannen skulle ta på seg skylden for råkjøringen. Bakgrunnen var de konsekvenser saken ville få for ham selv. I tillegg ville saken ha liten betydning for kjenningen, som ikke hadde planer om å skaffe seg førerkort selv, ifølge dommen.

Tatt i laserkontroll

25-åringen dømmes til fengsel i 50 dager for råkjøringen og den påfølgende uriktige forklaringen. Han fradømmes også førerretten i tre år og må avlegge ny førerprøve når denne perioden har gått. I forbindelse med straffutmålingen har Sør-Trøndelag tingrett blant annet lagt vekt på at 25-åringen i desember 2014 ble dømt til 18 dagers fengsel for en annen tunnelråkjøring.

Dette skjedde like før midnatt 22. oktober 2014 i Strindheimtunellen i Trondheim. 25-åringen ble målt til 147 km/t i en laserkontroll. Fartsgrensen på stedet var 80 km/t. I tillegg til fengselsstraffen ble han fradømt førerretten i 19 måneder. Også under denne rettssaken erkjente mannen straffskyld i retten.