Politimester: Informasjonen har vært for dårlig

Forsvarer mener politiet burde ha informert bedre om politiaksjon og pågripelse på Svorkmo. Politimesteren slår fast at informasjonen har vært for dårlig.

Beklager: Politimester Nils Kristian Moe sier politiet burde ha informert bedre og mer konkret om det som skjedde rundt politiaksjon og pågripelse ved Svorkmo torsdag og fredag.  

Saken oppdateres.

- Min klient er unødvendig stigmatisert for en forholdsvis udramatisk sak. Det sier forsvarer Torfinn Svanem etter politiaksjon og pågripelse av en mann ved Svorkmo torsdag ettermiddag.

Torfinn Svanem mener saken er hausset opp i media på en helt urimelig måte.

LES OGSÅ: Naboer mener at politiet burde ha varslet om eksplosjonene

Fortvilet over eksponering

- Klienten min er naturlig nok fortvilt over å ha blitt eksponert på den måten. Selv om navnet hans ikke er offentliggjort, er det mange som har fått med seg hvem som er pågrepet.

Det har vært dramatiske dager ved Svorkmo. Fra torsdag til fredag kunne folk se store politistyrker og forsvarsfolk. Naboer kunne fortelle om mange politifolk og flere politibiler, blant annet en pansret bil. Fredag ettermiddag ble også naboene vitne til flere sprengninger som både hørtes og kjentes. Torsdag ble en mann pågrepet, og fredag ble flere sprengladninger detonert.

Et vitne kunne fortelle til Adresseavisen om stort oppbud av politi over to dager.

- Politiet burde ha informert

Alt dette skjedde uten at politiet informerte verken naboer eller media om det som skjedde. Først fredag ettermiddag og kveld skrev media om politiaksjonen etter mange tips fra publikum.

- Først var det tre smell, så fire smell, forteller Inger Amalie Tønnes som driver butikk på Svorkmo. Hun syntes det var ekkelt å høre smellene uten å vite hva det var.

- Selvfølgelig burde politiet ha informert om aksjonen slik at folk ikke ble redde, sier forsvarer Torfinn Svanem.

Han mener siktelsen mot mannen på ingen måte forsvarer den dramatiske politiaksjonen som må ha ført til at folk trodde han sto bak svært alvorlige forbrytelser.

- Det gjør han ikke, fastslår forsvareren.

Politimester beklager

Politimester Nils Kristian Moe beklager lørdag kveld at folk har blitt skremt.

- Vi burde ha informert på en bedre og mer konkret måte, sier politimesteren. Han mener politiet ikke så konsekvensen av at politiaksjonen og sprengningene skremte folk.

- I ettertid ser vi at vi helt klart skulle ha vært mer på offensiven både når det gjelder informasjon til befolkningen og til media. Det tjener samfunnet på, og det tjener vi på. Dessverre ble det feil denne gangen, sier politimester Nils Kristian Moe.

Svanem mener også det var unødvendig å detonere dynamitten på mannens eiendom.

- Og dersom det var helt nødvendig, burde politiet ha varslet og ikke bare satt i gang.

Politiet og Forsvaret mente det var uforsvarlig å flytte sprengstoffet fordi det kunne gå av. Operasjonsleder Trond Volden ved Trøndelag politidistrikt sa til adressa.no lørdag morgen at det ikke var trygt å flytte på sprengstoffet.

Lov til å ha sprengstoff

- Min klient deler ikke det synet, sier Svanem og understreker at sprengstoffet var lovlig ervervet og at den varetektsfengslede mannen hadde en aktverdig grunn til å ha sprengstoffet på grunn av tomtearbeid. Derimot har klienten innrømmet at det kanskje ikke var helt forskriftsmessig oppbevart.

Klienten til Torfinn Svanem ble lørdag varetektsfengslet i to uker. Siktelsen omhandler ulovlig oppbevaring av sprengstoff, våpen og ammunisjon. Men grunnlaget for varetektsfengslingen er at han også er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 219, som omhandler vold i nære relasjoner. Varetektsfengslingen er anket og kommer opp i lagmannsretten mandag.

Fortvilet klient: Forsvarer Torfinn Svanem mener politiet burde ha informert bedre slik at folk ikke ble skremt.  

Fortvilet klient: Forsvarer Torfinn Svanem mener politiet burde ha informert bedre slik at folk ikke ble skremt.  

Tidslinje
  • Cirka klokka 14.00 torsdag ettermiddag fikk Krimvakta melding om at det var en person som kunne ha våpen oppbevart på en måte som var i strid med forskriften om skytevåpen, skytedeler og ammunisjon. Det ble også meldt fra om en vold i nær relasjon-episode.
  • Klokka 15.42 blir det sendt en patrulje til den mistenktes adresse ved Svorkmo. Mistenkte er på dette tidspunktet på jobb.
  • Patruljen finner sprengstoff, ammunisjon og skytevåpen etter å ha ransaket eiendommen.
  • Klokka 20.34 blir en mann pågrepet i bil like før han ankommer eiendommen sin. Aksjonen pågår med væpnet mannskap.
  • Han blir tatt med til avhør på Sentrum politistasjon i Trondheim.
  • Politiet sperrer av eiendommen og det blir satt ut vakthold gjennom natta.
  • Fredag formiddag sendes det krimteknikere fra politiet og Forsvarets eksplosivgruppe til eiendommen.
  • Fredag ettermiddag mellom klokka 14.55 og 16.35 blir det detonert seks salver på eiendommen.
På forsiden nå