Pågrepet med 30 skytevåpen og dynamitt:

- Vi har ingen info som tyder på at dette er terrorplanlegging

Den pågrepne mannen blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag. Politiet frykter at det er fare for bevisforspillelse.

Politiet brukte store ressurser i forbindelse med aksjonen torsdag kveld.   Foto: adressa.no-tipser

Saken oppdateres.

En mann er pågrepet etter en væpnet aksjon på Svorkmo torsdag kveld. Saken startet da en melder tok kontakt med Krimvakta ved Sentrum politistasjon.

- I 14-tida torsdag ettermiddag fikk vi opplysninger om at en person kunne ha våpen oppbevart på en måte som var i strid med forskriften om skytevåpen, skytedeler og ammunisjon, sier krimvaktleder Wenche Johnsen ved Sentrum politistasjon lørdag morgen.

Væpnet aksjon

Fra 1. juli 2010 må alle som eier skytevåpen oppbevare våpen eller vital del i godkjent våpenskap.

Hun ønsker ikke å opplyse hvem som var melder. Politiet begynte å undersøke saken, og valgte å aksjonere med store ressurser i 19-tida torsdag kveld.

Operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt supplerer med at meldingen også dreide seg om en vold i nær relasjon episode.

- Dette forholdet startet for flere år siden, men har også pågått i det siste, sier han.

Det skal ikke være noen fornærmet som er fysisk skadd i forbindelse med dette.

Hadde militære eksplosiver

Med bakgrunn i opplysninger om sprengstoff og våpen ble en politipatrulje sendt til adressen til han som nå er siktet i saken. Patruljen ble sendt til stedet klokka 15.42 torsdag ettermiddag.

- Han var bortreist på jobb på dette tidspunktet, forteller Volden.

Jourhavende jurist gir en ransakelsesordre og patruljen gjør funn av både skytevåpen, eksplosiver i form av dynamitt, ammunisjon og militære eksplosiver som er oppbevart i hus og uthus. Det viser seg at tipset stemmer, og både våpen og sprengstoff er oppbevart på feil måte.

- Vi har ikke oversikt over hva alt er. Men det er en del mengder. Det er såpass mye at beslagsrapportene har ikke kommet inn ennå, sier Volden.

Pågrepet i bilen

Det ble besluttet at mannen skulle pågripes. Klokka 20.34 torsdag kveld ble mannen pågrepet i en væpnet aksjon. Det ble brukt fem patruljer, inkludert pansret bil og innsatslederbil.

- Han ble stanset da han kom kjørende i bilen sin. Han var alene i bilen, og pågripelsen skjedde uten dramatikk. Han hadde ikke våpen på seg, forklarer Volden.

Et vitne fortalte Adresseavisen fredag kveld at det var flere politibiler, inkludert et pansret kjøretøy, som deltok i aksjonen. Det var også en ambulanse i nærheten. Politiet hadde med seg en spikermatte, de sto på post ved flere veikryss, hadde stengt ei bru og det var mye politi på eiendommen.

Seks detonasjoner

Han ble tatt med til Sentrum politistasjon og avhørt på Krimvakta. Etter pågripelsen ble det satt opp skikkelige sperringer rundt eiendommen og det ble satt ut vakthold som var til stede gjennom natta. Det ble tatt beslag i våpnene som ble funnet på eiendommen.

Fredag formiddag kom Forsvarets eksplosivgruppe og politiets krimteknikere fra Trondheim til eiendommen. Det ble etter hvert klart at man ikke kunne flytte sprengstoffet.

- Det måtte sprenges på stedet fordi de var i en slik forfatning at det ikke var trygt å flytte på sprengstoffet, sier Volden.

Første salve gikk av klokka 14.55 og deretter kom det fem detonasjer. Den siste gikk av klokka 16.35.

- Vi er ferdig med våre undersøkelser på eiendommen og den er frigitt, sier Volden.

- Mistenker ikke terror

Våpnene som ble funnet skal være lovlig ervervet og registrert.

- Per nå har vi ingen info som tyder på at dette handler om terrorvirksomhet, sier krimvaktleder Johnsen.

Hun ønsker ikke å si om Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er involvert i saken

- Hvorfor har en mann så mye våpen og sprengstoff? Det er noe som etterforskningen må forsøke å avdekke, sier hun.

Politiet har gjennomført ett avhør av mannen, men de ønsker ikke å gå ut med hva mannen har forklart.

- Vi har ikke mye kjennskap til mannen fra før av, sier Johnsen.

Vil varetektsfengsle siktede

Jourhavende jurist Lars Lundlie opplyser at mannen er siket for ulovlig oppbevaring av sprengstoff og våpen samt ett familiært forhold. Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva det familiære forholdet dreier seg om.

- Men det er dette familiære forholdet som er bakgrunnen for at mannen blir fremstilt for varetektsfengsling, forklarer politiadvokaten.

Han vil be om at mannen blir varetektsfengslet på grunn av fare for bevisforspillelse. Lundlie vil heller ikke opplyse hvor lang tid han ønsker at mannen skal sitte i varetekt.

Torfinn Svanem er mannens forsvarer.

- Min klient erkjenner ikke straffeskyld, og kommer til å begjære seg løslatt, sier Svanem.

Den pågrepne mannen eier stedet der han ble pågrepet. Han bodde alene.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå