Hadde militært sprengstoff i store mengder på eiendommen

Mannen som er siktet etter den væpnede aksjonen ved Svorkmo, hadde ifølge politiet både militært sprengstoff og ammunisjon hjemme på gården.

Torsdag ettermiddag var det politiaksjon og en mann ble pågrepet ved Svorkmo. 

Saken oppdateres.

Torsdag kveld ble en mann pågrepet i en væpnet aksjon ved Svorkmo. På gården ble det funnet skytevåpen, ammunisjon, dynamitt og militært sprengstoff og ammunisjon.

- Det er blant annet snakk om 31 skytevåpen av forskjellige typer og militært sprengstoff i store mengder. Vi fant kasser og esker med patroner og ammunisjon, og flere magasin til ulike våpen. Vi må forsøke å finne ut hvordan han har skaffet seg sprengstoffet som tilhører Forsvaret, sier etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Hun forteller at etterforskningen pågår for fullt og det vil bli tatt en del avhør de nærmeste dagene.

- Vi må undersøke hva slags tilgang han har hatt, og i utgangspunktet skal ikke sivile mennesker ha militært sprengstoff, sier Fagerholt.

Les også: Naboer: Politiet burde ha varslet om eksplosjonene

Seks spregninger

Mannen er siket for ulovlig oppbevaring av sprengstoff og våpen, samt vold i nær relasjon. Det var denne delen av siktelsen som var bakgrunnen for at mannen ble fremstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag. Retten avsa en kjennelse hvor mannen skulle varetektsfengsles i to uker, men saken ble anket på stedet.

- Vi har ikke full oversikt over sprengstoffet. Vi vet ikke hvor mye som ble funnet, og vi vet ikke hvor mye som ble detonert. Vi har heller ikke oversikt over hvor mye av sprengstoffet som var militært og hvor mye som var sivilt. Vi har kontakt med Forsvaret, sier Fagerholt.

Fredag ettermiddag ble det detonert sprengstoff seks ganger på eiendommen til mannen. Politiet forklarte at det var utrygt å flytte sprengstoffet, og man valgte derfor å uskadeliggjøre det på stedet. Forsvaret stilte med personell og utstyr for å gjennomføre de kontrollerte detonasjonene. Søndag ble det gjort nye søk i flere bygninger på gården og nabogården. Da ble det funnet over 1000 skudd og fenghetter.

- Vi venter på en rapport fra Forsvaret som omhandler dette, og da vil vi få vite mer om sprengstoffet som ble detonert, forklarer Fagerholt.

Les mer om saken: Et vitne kunne fortelle til Adresseavisen om stort oppbud av politi over to dager.

- Ikke tilltatt

Oberst og pressetalsmann i Forsvarsdepartementet, Sven H. Halvorsen, opplyser på generelt grunnlag at oppbevaring av militært sprengstoff på privat grunn i utgangspunktet ikke er tillatt.

- I unntakstilfeller skal oppbevaringen på forhånd være godkjent og dokumentert av både Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) og Forsvaret.

- Finnes det unntak som gjør at man kan skaffe seg militært sprengstoff på en lovlig måte?

- Militært sprengstoff kan i utgangspunktet ikke erverves på lovlig måte. En henvendelse om erverv vil måtte skje via DSB til Forsvaret. Eksempel på slikt erverv kan være i forskningsøyemed, forklarer han.

- Skaffet seg på lovlig vis

Den siktede mannens forsvarer Torfinn Svanem vil ikke si noe mer rundt saken enn det som allerede er kjent:

- Min klient mener han har ervervet seg dette på lovlig vis, sier Svanem.

Han har tidligere sagt at saken er hausset opp i media:

- Min klient er unødvendig stigmatisert for en forholdsvis udramatisk sak, sa Svanem til Adresseavisen på lørdag.

På forsiden nå