«Har alltid vært motstander av dødsstraff, nå begynner jeg å tvile. Hvordan i h..... er det mulig å bli så ondskapsfull!» skrev representanten fra Holtålen i Sør-Trøndelag nå på mandag.

Samtidig la hun ut en lenke til en NRK-artikkel om overgrepssaken fra Bergen, kjent som Operasjon Dark Room.

Stor sak: I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med Operasjon Dark Room i ti måneder. Foto: Simen Sundfjord Otterlei/NRK/NTB scanpix

- I affekt

Tirsdag morgen slettet Greni Facebook-innlegget. Det forklarer hun slik:

- Kommentaren ble lagt ut i affekt. Man blir så fortvilet og så kvalm. Det som har kommet frem i saken fra Bergen, er helt uforståelig. Man må luke ut disse personene så de aldri, aldri får muligheten igjen til å gjøre noe, sier Greni.

Hun vil presisere: Hun er motstander av dødsstraff, og hun er ikke i tvil om det. Minst 51 menn er så langt under etterforskning etter at Vest politidistrikt iverksatte Dark Room i fjor høst. Minst fem av disse hører hjemme i Trøndelag. Det var databeslag gjort hos en 22-åring som førte til funn av store mengder kontaktinfo til andre nettbrukere.

- De som er involvert i saken som rulles opp, snakker om voldtekt av ennå ufødte babyer. Jeg har slettet innlegget mitt, men jeg er fremdeles like opprørt over denne saken. Det er opprørende at dette tilsynelatende er «vanlige folk» som står bak, sier Greni.

Heidi Greni (Sp): - Kommentaren ble lagt ut i affekt. Man blir så fortvilet og så kvalm, forklarer stortingspolitikeren.

Høyre-politiker snudde

Flere politikere er rystet over overgrepssaken som er i ferd med å rulles opp. For Tromsø Høyre har det gått en kule varmt i dag: «Høyre-politiker vil innføre dødsstraff for pedofile,» kunne iTromsø melde onsdag formiddag. Det var kommunepolitiker Elena Rushfeldt (H) som tok til orde for en mildt sagt hard straff.

- Indonesia har nylig innført dødsstraff for de groveste pedofiliovergrepene (...). Jeg mener at vi må tenke de samme tankene nå. Samtidig sier jeg ikke at alle pedofile skal dømmes til dødsstraff, men i de groveste tilfellene, hvor det ikke er noen tvil i skyldspørsmålet, sa Rushfeldt, som først og fremst uttalte seg som mor.

Etter et «dialogmøte» med gruppelederen i Høyre i Tromsø snudde hun fullstendig onsdag ettermiddag, meldte også iTromsø.

- Jeg mener vi må øke strafferammen for overgrep mot barn, og tilby pedofile hjelp. Men når det kommer til dødsstraff, må jeg ta tilbake påstanden, sa Høyre-politikeren da.

KrF refser regjeringen

Overgrepssaken ble også tema under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Med saken fra i Bergen som bakteppe krever partiet KrF nå svar på hvorfor regjeringen ikke vil bruke langt mer penger på å bekjempe slike overgrep.

Regjeringens opptrappingsplan er et viktig tema for KrF også i de borgerlige budsjettforhandlingene som nå pågår på Stortinget.

- Solberg-regjeringens forslag til opptrappingsplan for å bekjempe vold og overgrep mot barn inneholder 176 millioner. Uten noe mer forpliktelser, og uten større mål om opptrapping, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad, ifølge NTB.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) viste til at regjeringen har levert en «historisk satsing» både på familievern, politi og skolehelsetjeneste. Etter det NTB forstår, er det en klar oppfatning i KrF om at saken i Bergen igjen har aktualisert partiets krav om å få trappet opp satsingen.