Enstemmighet og harmoni i Sør-Trøndelag Ap

Med akklamasjon ble Trond Giske valgt som Sør-Trøndelag Arbeiderpartis toppkandidat til kommende stortingsvalg.

Enstemmig: Trond Giske, Kirsti Leirtrø og alle de andre nominasjonskomiteen hadde innstilt på stortingsvalgslista, ble valgt med akklamasjon. 

Saken oppdateres.

Det samme ble de andre listetoppene. Til applaus fra 85 partikamerater på nominasjonsmøtet, ble de lørdag valgt som Sør-Trøndelag Arbeiderpartis stortingskandidater: Eva Kristin Hansen, Jorodd Asphjell og Kirsti Leirtrø.

Sistnevnte fra Ørland blir fylkespartiets nye fjes i stortingsgruppa.

Også femtemann, AUF-eren Kristian Torve fra Oppdal, regnet nominasjonsmøtet med vil bli å se på Stortinget. Sjelden har sjansen til å få inn et femtemandat vært større, understreket nominasjonskomiteens leder Rune Olsø. Sist det det var fem Ap-ere på tinget, var i 1977.

23-åringen fra Oppdal hadde en stor heiagjeng til stede i form av andre AUF-ere, noe som hørtes tydelig.

Siden muligheten foreligger til å få inn fem, ble også de neste kandidatene Pål Sture Nilsen og Gunhild Øyangen, grundig presentert. Hvis det blir regjeringsskifte føler trønderne seg temmelig sikre på at Giske på nytt til bli statsråd, og da kan det fort bli bruk for vararepresentantene på tinget.

LES OGSÅ: Comeback for Gunhild Øyangen

To kritiske røster

Hele lista på 16 kandidater ble enstemmig vedtatt, og det kan trygt sies at nominasjonen i sørfylkets Arbeiderparti foregikk adskillig mindre dramatisk enn i nordfylket der det var bråk og kamp om plassene både før og under selve nominasjonsmøtet.

Bare et par kritiske innvendinger hørtes. Partileder i Malvik Ap, Anne Mostervik, etterlyste en bedre kjønnsbalanse på den øverste delen av lista, og Anne Grethe Beck Andersen sa hun var direkte sur for at fjellregionen ikke var representert på lista.

Og det var det, før det var tid for gratulasjoner og klemming, og Olsø kunne komme med påminnelsen om at «det er nå jobben starter med å få de fem inn på Stortinget».

Enig i innvandringspolitikken

De siste målingene har, slik de pleier, vist litt ulike resultater med hensyn til hvilke blokker som vil få flertall på Stortinget. I NRKs ferske måling er det fortsatt de borgerlige partiene som har flertallet, trass i budsjettkrise.

Men Giske mener dette vil endre seg dersom Arbeiderpartiet får presentert sine politiske løsninger for arbeidsledigheten, rettferdig fordeling, eldreomsorg og skole, sier han til Adresseavisen.

- Du nevner ikke innvandring- og integreringspolitikken?

- Selve innvandringspolitikken -  antallet flyktninger, reglene for asylinstituttet og hjemsendelse - er det bred enighet om.

- Men det er Frp som fronter politikken og tjener på den i oppslutning?

- Hvis folk er usikre og oppfatter at det er utydelighet i politikken, har Frp et potensiale. Men nå er det kontroll.

- Det handler ikke bare om Frp. Analytikere viser til en tendens og framgang for ytre høyrepartier i store deler av Europa?

- Folk har «alltid» vært redd for store endringer og konsekvenser av å ta i mot for mange flyktninger på kort tid. Det var derfor Bratteli innførte innvandringsstopp, og Gro og Jens førte en streng innvandringspolitikk.

LES OGSÅ: Trønderbenken på Stortinget i strid

Ville ikke ha regjeringsmakt

Lørdag formiddag var statsbudsjettdramaet ennå ikke overstått.

Trond Giske trodde aldri det ville endre med regjeringskrise.

- De kommer til å karre seg i mål. Jeg tror de kommer fram til enighet. De fire partiene har tross alt forpliktet seg til hverandre, sa Trond Giske. Og fikk rett. Få timer senere hadde regjeringspartiene, Venstre og Krf kommet til enighet om budsjettet.

Underveis i budsjettkaoset lå det an til kabinettspørsmål og regjeringsskifte, men Giske og Arbeiderpartiet ønsket ikke å ta over regjeringsmakten.

- Fordi det er et borgerlig flertall for en annen politikk enn det vi ønsker oss. Det vi vil gjøre, vil vi ha et flertall i ryggen for, sier Giske som ikke bare har et enstemmig fylkeslag i ryggen, men også blodfans.

Før møtets slutt rakk han å bli betegnet som «den politiske giganten» av fylkesordfører Tore O. Sandvik på Facebook, vedlagt en selfie av de to omslynget.

Ny på Stortinget: Kirsti Leirtrø fra Ørland har 13 år bak seg i fylkestinget. Arbeidsfolks vilkår og rettferdig fordeling er blant sakene hun er opptatt av. 

Ny på Stortinget: Kirsti Leirtrø fra Ørland har 13 år bak seg i fylkestinget. Arbeidsfolks vilkår og rettferdig fordeling er blant sakene hun er opptatt av. 

På forsiden nå