Tove Kari Viken er død:

- Hun var blid og uredd

Tidligere stortingsrepresentant Tove Kari Viken har gått bort i en alder av 74 år.

Tove Kari Viken  Foto: Jens Søraa, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Fredag 2. desember sovnet Tove Kari Viken inn på helsesenteret i Oppdal etter lengre tids sykdom. Den tidligere stortingsrepresentanten for Senterpartiet har en langvarig og allsidig politisk karriere bak seg.

- Hun har på mange måter vært et forbilde for meg som Senterparti-politiker, sier tidligere fylkesordfører i Sør-Trøndelag og partikollega Arnt Frøseth.

LES OGSÅ: Minneord fra Lars Gisnås

- Aldri redd for å si sin mening

- Jeg har kjent Tove Kari siden hun var styremedlem i Norges bondelag. Selv begynte jeg ikke med politikk før i voksen alder, og for meg har det betydd mye å ha en som Tove Kari å se opp til, sier Frøseth.

Han har i tillegg til fylkesordfører vært medlem av både Trondheim bystyre og Senterpartiets sentralstyre.

- Hun var aldri redd for å si sin mening, selv om den kunne være kontroversiell innad i partiet. Jeg husker henne som en blid og uredd person.

Frøseth forteller at han ikke ventet hennes bortgang, og at han kommer til å savne den tidligere kollegaen sin.

LES OGSÅ: Tove Kari Viken sto i bresjen for demonstrasjoner mot testing av klasebomber på Hjerkinn skytefelt

En lang politisk karriere

Viken ble født i Oppdal i 1942 og vokste opp på Kongsvoll. Hun ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag i 1989. Siden den gang har hun vært vararepresentant i tre ulike perioder, henholdsvis 1981 til 1985, 1985 til 1989 og 1997 til 2001.

I tillegg har Viken vært varaordfører i Oppdal fra 1987 til 1989, og satt også i kommunestyret mellom årene 1975 til 1983. Hun har også vært medlem i Stortingskomiteer, blant annet som medlem i sosialkomiteen. I 1991 og i 1993 var hun med i Stortingets delegasjon til FNs generalforsamling.

Hun var gift med Finn Viken fram til hans død i 2008, og sammen fikk de to barn.

På forsiden nå