Redaktør forsvarer seg mot nettroll i egen avis

Tore Aasheim, redaktør i Opdalingen, fikk medhold i forliksrådet om at et blogginnlegg mot ham må fjernes. Bloggeren nekter. Norsk redaktørforeningen støtter Aasheim.

Redaktør i Opdalingen, Tore Aasheim, har skrevet kommentaren: Selv ikke redaktører slipper unna nettrollene; la oss få dem frem i lyset.  Foto: Opdalingen

Saken oppdateres.

Blogginnlegget som er fra november 2012 er fortsatt tilgjengelig, og i tirsdagens utgave av Opdalingen valgte redaktøren å skrive en kommentar med tittelen: «Selv ikke redaktører slipper unna nettrollene; la oss få dem fram i lyset».

Tore Aasheim skriver at han gjør dette først og fremst som Tore, men også som redaktør. Han viser til at det i 2012 ble lagt ut en tekst om han, skrevet av en person som er veldig sint på ham. Denne har ligget ute siden da, og har i det siste igjen blitt delt av flere på Facebook.

I kommentaren til Aasheim heter det: «Artikkelen det er snakk om er en heftig røverhistorie med all verdens hårreisende beskyldninger som egentlig er hinsides all fornuft og logikk; jeg skal ha utnyttet barn og unge, jeg skal ha fått sparken på alle arbeidsplasser jeg har vært, jeg skal være økonomisk kriminell og så videre».

6000 kroner i ukebot

Aasheim viser til at da han søkte redaktørjobben i 2013 la han fram hele teksten for redaktøren i avisa. Det ble likevel folkesnakk, og i samråd med arbeidsgiver gikk han i vår til rettssak mot artikkelforfatteren. Aasheim ba om at saken skulle bli fjernet fra nettet, og han vant frem i forliksrådet.

I dommen fra forliksrådet står det det at motparten ikke har kunnet sannsynliggjøre påstandene, og at han derfor dømmes til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning for ærekrenkelser. Videre dømmes han til å fjerne innlegget. Dommen ble senere anket, og i tingretten ble det vedtatt en bot på 6000 kroner per uke som skal betales til staten for hver uke teksten blir stående på nett.

LES OGSÅ: Sosiale medier er lekegrind for nettroll

Vil føre vitner

Likevel ligger blogginnlegget fortsatt ute.

- Som redaktør må jeg tåle at ikke alle liker jobben jeg gjør, men det å tåle personangrep er ikke en del av jobbinstruksen, skriver Aasheim i kommentaren sin.

Adresseavisen har snakket med mannen bak blogginnlegget.

- I forliksrådet fikk jeg ikke dokumentert påstandene. Jeg ville ha mulighet til å føre vitner. Skulle jeg bli dømt etter å ha ført vitner, kan jeg fjerne innlegget, men ikke før det, sier mannen som bor i Akershus.

- Innlegget har ligget ute siden 2012, og du er i tingretten dømt til å betale 6000 kroner i ukebøter så lenge innlegget ligger ute. Likevel fjerner du det ikke?

- Nei, jeg mener jeg ikke er rettskraftig dømt, så jeg vil ikke betale ukebøtene, svarer han.

- Er du et nettroll?

- Nei.

- Det går en grense

Arne Jensen er generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

- Hva mener du om at en redaktør bruker egen avis til å forsvare seg selv?

- Slik jeg ser det forsvarer ikke redaktøren seg selv, for dette er ikke lenger en pågående sak. Hadde det vært det måtte han holdt tunga veldig rett i munnen. Her foreligger det derimot en rettskraftig dom og saken er avsluttet. Da synes jeg det er greit at redaktøren bruker egne erfaringer til å skrive om sine opplevelser med nettroll. Redaktører og journalister må tåle mer i for eksempel kommentarfelt, fordi vi har valgt den posisjonen vi har. Men her er det altså en rettskraftig dom, og synes jeg det er greit at Aasheim mener at bloggeren har passert en terskel og sier fra om det. Det går en grense for hva man skal akseptere, også som redaktør, sier Jensen.

Redaktør Aasheim har fått mange tilbakemeldinger etter at kommentaren sto på trykk.

- Det var godt å endelig få skrevet det og få det ut i åpent lende, fordi åpenhet og sannhet er som sollys for nettrollene. Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldingene fra bygdefolket og kollegaer, og også fra folk jeg ikke kjenner, sier Aasheim til Adresseavisen.

Aasheim har søkt råd hos politiet som nå følger opp saken lokalt.

På forsiden nå