Se den ekstra store vannføringa i Nidelva

De enorme nedbørsmengdene fører til nedtapping av Selbusjøen.

Roar Nøsen hadde tatt turen til Nedre Leirfoss for å se på den store vannføringa i fossen.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

- Nå er det en kombinasjon av nedbør og snøsmelting som gjør at det blir stor vannføring i Selbusjøen. Vi har ikke overløp på Selbusjøen, men gjør dette for å jevne ut flomtoppen. Vi tapper ut vann for å minske faren for en skadeflom. Det vil si når et vassdrag gjør uønskede skader, sier Kåre Hønsi, produksjonssjef i Statkraft energi, region Midt-Norge.

LES OGSÅ: Skredfare flere steder i Midt-Norge

- Unormalt høy

Statkraft understreker at folk bør vise varsomhet i nærheten av vassdraga når mengdene er så store. Ifølge Facebook-siden til Trondheim kommune er Nidelvstien er oversvømt på flere steder på grunn av stor vannføring i elva.

Produksjonssjefen legger til at vi vil legge merke til høy vannføring i Nidelva. Den siste målingen har Statkraft ved Rate. Rundt klokka 12 var de opp i 400 kubikkmeter vann per sekund, men nå er de nede i 300 kubikkmeter.

- Det er ikke noe farlig, men det er unormalt høy vannføring til årstiden å være, påpeker Hønsi.

LES OGSÅ: Våteste desemberstart i Trondheim på 129 år

- Klimaendringer

Vannet gikk langt over normalen for desember ved Nedre Leirfoss.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Vi synes vi har merket litt klimaendringer, for vi ser dette oftere og oftere. Det er flere vintrer nå hvor vi har opplevd utfordrende situasjoner med tanke på mye nedbør på vinteren, avslutter produksjonssjefen.

Statkraft har varslet de berørte kommunene og NVE om nedtappingen. De legger til at det er varslet kaldere vær, så da vil sannsynsligvis vannmengden avta noe.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Vannet gikk langt over normalen for desember ved Nedre Leirfoss. 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Vannet gikk langt over normalen for desember ved Nedre Leirfoss.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

På forsiden nå