Nytt senter skal redde sårbar kultur og språk

Etter 50 års arbeid har fylkestinget vedtatt at et samisk senter på Røros skal stå ferdig i 2019.

Toini Bergstrøm(t.v.), leder for Aajege avbildet sammen med Hilde Knutsen, rektor ved Røros videregående skole og Thomas Ole Andersen, prosjektleder for samisk institusjonsutvikling der inngangspartiet til det nye senteret kommer. 

Saken oppdateres.

Senteret skal bygges på vestsiden av bygget til Røros videregående skole.

Målet er at det nye senteret skal gi den Rørossamiske kulturen et løft, og åpne for et utvidet tilbud for den samiske befolkningen i regionen.

- Dette vil bli et senter som skal gi opplæring innenfor det sørsamiske språket, tradisjonene og kulturen, sier Thomas Ole Andersen, prosjektleder for samisk institusjonsutvikling på Røros, i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

LES OGSÅ: Refses for nedlatenhet overfor samer

LES OGSÅ: Mattis Danielsen syntes det var et mas å kle seg i samekoften

Sårbar kultur

Det er Aajege språk- og kompetansesenter som skal flytte inn i lokalene. Andersen mener senteret vil være viktig for den sørsamiske befolkningen.

- En må huske at sørsamisk står på Unesco-listen over truede verdensspråk. Både språket og kulturen er sårbar, og derfor er tiltak som dette ekstremt viktig. Fra før av har vi bare hatt et kontorfellesskap, men med dette vil vi få en skikkelig møteplass, sier prosjektlederen.

I en pressemelding skriver fylkeskommunen at senteret skal være et sted med lav terskel for å bare stikke innom, og at det i tilknytning til senteret skal være moderne fasiliteter for samisk håndverk.

- Dette skal være tilgjengelig for hele den samiske befolkningen både i form av kursvirksomhet og egen bruk etter behov. Vi vil rette oss mot brukerne i form av forskjellige arrangementer for å sørge for at dette blir et sted hvor alle føler seg velkomne, sier Toini Bergstrøm, daglig leder ved Aajege språk- og kompetansesenter.

Ønsker status om kultursenter

Andersen påpeker at senteret vil være åpent for alle selv om det i hovedsak er myntet på sørsamene.

- Vi blir jo samlokalisert med Rørs videregående skole, så det vil være helt naturlig at det er åpent for alle. Og vi vil jo også gjerne vise frem og dele vår egen kultur, så senteret vil være åpent for alle, sier han.

Fylkeskommunen skriver i pressemeldingen at de med dette har lagt til rette for å bevare og videreutvikle den Rørossamiske kulturen, og nå håper aktørene at Sametinget vil endre status på Aajege fra et språk- og kompetansesenter og til et kultursenter.

- Det er et ønske vi har til politikerne i Sametinget frem mot åpningen av senteret. Får vi den definisjonen får vi også muligheten til å jobbe litt bredere, avslutter Andersen.

På forsiden nå