Australia

Navn og alder: Anikken Henning, 26 år, fra Trondheim

Hvor skal du feire jul? I Brisbane, Australia

Hvem skal du feire jul sammen med? Min australske forlovede og hans familie

Hvordan skal du feire jul? I år skal vi feire både norsk og australsk jul, noe som har blitt en tradisjon siden jeg flyttet til Australia. Siden de feirer jula den 25. desember her, så lager vi dobbel glede, med dobbel julefeiring!

Den norske jula, den 24. desember, skal feires hjemme hos meg og min forlovede Jake, med hans familie. Jeg har allerede bakt colakjeks og ingefærnøtter som er basert på oppskrifter min mormor har gitt meg, og som minner meg om norsk jul. Jeg har også vært på IKEA og kjøpt pepperkakehus som skal hamres ned etter julemiddagen vår. Det eneste som mangler er seigmennene på taket på pepperkakehuset, he he. Gløgg skal også serveres.

Her er Jake og Anikken avbildet i jula 2015. Med utsikt over Brisbane, Australia.

Jeg prøver alltid å blande inn mine norske tradisjoner når det kommer til feiringer her i Australia. Så til jul er det viktig for meg å vise fram hvor flott den norske jula er. For å starte julefeiringa lager vi norske pannekaker og åpner en flaske champagne. Jeg dekker bordet med julegran og falsk snø, i tillegg til at jeg spiller norske julesanger. Til lunsj lager jeg så klart risengrynsgrøt med mandel. Marsipangriser finnes ikke her, så de som finner mandelen får en boks med sjokolade. Til julemiddag er det vanligvis røkt laks, noen salater og en stor mugge gløgg. Siden temperaturen stiger opp i 30/40 her i jula, så er det vanskelig å lage en tradisjonell varm, norsk julemiddag. Mellom måltider bruker vi vanligvis å sitte på verandaen i hengekøya vår, svømme i bassenget eller dra på stranda.

Hvordan feirer folk jul der du er? I Brisbane er jula veldig avslappet. På grunn av de høye temperaturene så er maten ofte basert på kaldretter som for eksempel scampi og annen sjømat, fruktige salater, som for eksempel gresk salat, mozarellasalater, og fruktsalater og «fruktkaker». Det eneste jeg kan sammenligne den australske jula med er en norsk sommerfest. Familier møtes som regel hjemme hos dem som eier et basseng. Om det er søsken, nabo eller andre bekjente. Alle er velkomne. Etter frokosten er det vanlig å bare sitte ved bassenget med en champagne i hånda fram til det er tid for å spise middag og åpne gaver.

Se bildene: Her jakter de juletre

I byen er det dekorert med julepynt fra og med tidlig november. Som en nordmann er det ikke mye julefølelse assosiert med julepynten de har i byen, siden alle går rundt i shorts og T-skjorter.

Hva er det beste med å feire jul der du er? Det beste med å feire jul i Brisbane er den avslappede energien. Folk flest er jo glade i jula, men i Norge føler jeg folk stresser over jula, mens australske folk er ekstra «laid back» når jula nærmer seg. Det er jo også flott å feire jul to dager på rad!

Hva kommer du til å savne mest i jula? De gangene jeg feirer jula i Australia så savner jeg så klart familien min. Vi har alltid vært veldig nære hverandre, og det er alltid stas å være med dem når vi alle er samlet og koser oss med kakao, julemat, julelukter og gaver. Jeg savner også å kjenne kulda i ansiktet når jeg går ut, og så klart julefølelsen som jeg får når det begynner å snø.

Oman

Navn og alder: Siv Hegli Nordø, 39 år, fra Trondheim

Hvor feirer du jul? Vi skal feire jul i Muscat i Oman, hvor vi bor på sjuende året.

Hvem skal du feire jul sammen med? Jeg skal feire julen sammen med mann og barn, Ola (58), Ægir (11), Brage (9) og Njord (6), samt hushjelpa fra India med familie som bor med oss. Det blir også mye sammenkomster med venner som bor her.

Hvordan skal du feire jul? Vi feirer med folk fra mange forskjellige nasjoner, slik at det er både forskjellige dager og forskjellige måter julen blir feiret på. Vi blir invitert på julefester som følger tradisjonene til de som inviterer. Julaften kommer vi til å feire hjemme på tradisjonell norsk måte, med noen få venner. Det blir julestek og gaveåpning. Første juledag blir behørig feiret på britisk vis, da det er mange fra England her, samt at Oman har tette bånd med England og dermed er det vanlig med Engelske juletradisjoner. Da drar man gjerne til et hotell som har klassisk britisk julelunsj med underholdning, god mat og champagne.

Siv Hegli Nordø (39), Ola (58), Ægir (11), Brage (9) og Njord (6) feirer jula i Oman. Foto: Privat

Hvordan feirer folk jul der du er? Lokalbefolkningen er muslimer og feirer ikke julen slik vi gjør. Men veldig mange pynter med klassisk julepynt og respekterer hva julen står for. Det er julepynt i alle butikker, og hoteller og restauranter tilbyr julelunsjer, julemiddager og annen julemat. Man får kjøpt julekaker i bakeriene. Det er mange utlendinger som bor her, og de feirer jul på mange forskjellige måter. Det er vanlig å komme sammen med venner, da de fleste er her uten storfamilien.

Hva er det beste med å feire jul der du er? Det er deilig klima og vi er på stranda eller i bassenget hver dag. Det er ca. 25 grader her hele vinteren. Det er også veldig fredelig og rolig, mindre “julestress” enn hjemme. Mange reiser hjem til landet sitt i jula og lokalbefolkningen har vanlige arbeidsdager, så hverdagene er veldig stille. Vi får kvalitetstid med barna, noe som vi setter pris på da hverdagene ellers er veldig hektisk med skole og aktiviteter.

Hva kommer du til å savne mest i jula? Aller mest savner vi besteforeldre og resten av familien. Vi savner også snø, ski og aking. Og så skulle vi gjerne hatt norsk julemat og julebakst og hele den følelsen som kommer med årelange juletradisjoner. Fyr på peisen, kalde barnekropper med teppe og kakao, levende lys og mørkt ute er også noe vi merker at blir noe vi savner, slikt som man ofte ikke tenker på til hverdags når det er en vane.

Kredittkortene går varme. Se hvor mye en trønder kommer til å bruke på årets julegaver og julefeiring.

USA

Navn og alder: Monica Selnes-Hampton, 42 år, fra Trondheim

Hvor feirer du jul? Hjemme i Woodbridge, Virginia (Forstad til Washington DC)

Hvem skal du feire jul sammen med? Ektemannen Jason og gutta våre; Magnus (7) og Henrik (6)

Mpnica Selnes-Hampton feirer jul sammen på både den tradisjonelle norske og amerikanske måten. Foto: Privat

Hvordan skal du feire jul? I år faller heldigvis julaften og første juledag på mannen min sine fridager, så da skal vi kose oss sammen hjemme. Vi feirer både på den tradisjonelle norske og amerikanske måten. Vi spiser en stor middag på selve julaften, men venter med pakkeåpningen til morgenen etter.

Hvordan feirer folk jul der du er? Washington DC er jo en smeltegryte av mange nasjonaliteter, men våre nærmeste venner feirer gjerne som oss. Selv om mange ikke har veldig lang juleferie koser de fleste seg sammen med familiene sine på julaften og første juledag.

Hva er det beste med å feire jul der du er? Det er veldig mange underholdningstilbud i nærområdet. Både norske og internasjonale: julemarked, konserter, show etc.

Hva kommer du til å savne mest i jula? Familien i Norge og ekte norsk julemat, og ikke eminst mammas riskrem. Hvit jul hadde også vært kjekt, for det er det mange år siden jeg har opplevd.

England

Navn og alder: Ida Suttie, 25 år, fra Trondheim

Hvor feirer du jul? Litt utenfor Blackpool i Great Eccleston i England.

Hvem feirer du sammen med? I år skal jeg feire sammen med kjæresten min og hans foreldre som er fra Great Eccleston. I tillegg så skal mamma komme hit fra Trondheim å feire engelsk jul sammen med oss hun og.

Ida Suttie feirer jula i England sammen med kjæresten sin i år.

Hvordan feirer du jul? På julaften skal vi ut å spise middag på pub og ta en fest, jeg håper å kanskje få til en liten norsk julefeiring den kvelden, men vi skal feire jul ordentlig på første juledag. Da skal vi slappe av på morgenen og kose oss med god frokost, åpne julestrømper med litt småting i og så kanskje gå oss en tur. Så blir det lunsj og gaver før julemiddag på kvelden med kalkun og Christmas Pudding til dessert. Regner også med at vi skal spille brettspill og se en julefilm.

Anmeldelse: Her er årets beste julehefter

Hvordan feirer folk jul der du er? Veldig mange går ut for å spise på julaften og tar en ordentlig fest/feiring da med venner og familie. Mens på første juledag så er det oftest den nærmeste familien som ferier sammen. Gaver blir oftest åpnet med en gang på morgenen, eller rett etter de kommer hjem fra kirka hvis de drar dit og så er det julemiddag på kvelden. En av de største forskjellene jeg merker er at vi i Norge pynter oss opp veldig til julemiddag, mens ofte er det mye mer avslappet her. De går også mye oftere ut å spiser her i jula både på julaften og andre juledag.

Hva er best med å feire jul der du er? Folkene jeg skal feire med

Hva kommer du til å savne mest i jula? Det jeg kommer til å savne mest er familien min hjemme i Norge, snø ute og pinnekjøtt til middag! Jeg håper og å få sett Tre Nøtter til Askepott på nett-tv, hvis ikke blir det ikke ordentlig jul!

Følg Adresseavisen på  Facebook , Instagram  og  Twitter .