Ler-drapet:

Har brukt spesiell metode for å fastsette drapstidspunktet

Politiet vet fortsatt ikke sikkert når Ler-drapet skjedde. Nå har den dreptes (38) øyevæske blitt analysert for å fastslå dette. Påtalemyndigheten mener resultatet styrker mistanken mot den drapssiktede 26-åringen.

26-åringen som er siktet for drapet på Ler ble fengslet i nye to uker i Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Arve Opdahl (t.v.) er mannens forsvarer. Fra påtalemyndigheten møtte politiadvokat Jørgen Aunet.  Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Saken oppdateres.

Torsdag ble den drapssiktede 26-åringen fremstilt for refengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt. Under fengslingsmøtet ble en analyse av drapsofferets øyeveske, som er gjort ved Oslo universitetssykehus, et sentralt tema, ifølge fengslingskjennelsen. Målinger av væske fra øynene kan angi dødstidspunkt.

- Underbygger mistanken

- Vi forsøker denne metoden fordi vi fortsatt ikke er sikre på når drapet skjedde. Vi mener at resultatet vi har fått fra Oslo universitetssykehus underbygger mistanken mot siktede, sier politiadvokat Jørgen Aunet ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

- Tok bussen på morgenen

Den siste observasjonen av drapsofferet Råger Holte i live har politiet tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar. Han ble funnet drept i boligen sin på Ler i Melhus påfølgende onsdag. Politiet har gjennom etterforskningen kartlagt bevegelsene til den drapssiktede kameraten til Holte, og har en observasjon av at 26-åringen tar en buss fra Ler like før klokken 09.00 tirsdag 24. januar. Øyeveskeanalysen har estimert dødstidspunktet til mellom klokken 07.20 og 09.19 den samme morgenen. Analysen er beregnet ut fra at det var en omgivelsestemperatur på 16 grader i boligen på Ler, ifølge rettsdokumentet.

26-åringen som er siktet for drapet på Ler anket kjennelsen etter at han ble varetektsfengslet i nye to uker av Sør-Trøndelag tingrett torsdag.  

 

Akkurat det siste poenget grep den drapssiktedes forsvarer, Arve Opdahl, fatt i. Advokaten viste til at den lokale legen som kom til stedet etter at Holte var funnet død 25. januar, har opplyst at romtemperaturen var 20 grader. Forsvareren påpekte deretter at en slik omgivelsestemperatur gir et estimert dødstidspunkt to til tre timer senere, og at uttalelsen fra Universitetssykehuset dermed taler i favør av siktede. Han viste og til at det ikke foreligger noen opplysninger om at 26-åringen har dratt tilbake til kameratens bolig, ifølge kjennelsen.

I tidligere rettsdokumenter i saken går det frem at siktede har forklart at han og Holte hadde en krangel, men at de to skværet opp før han forlot boligen på Ler. Adresseavisen er videre kjent med at den siktede mannen har forklart seg om slåssing med 38-åringen.

LES OGSÅ: Nabo: Livredd mann banket på ruta og snakket om knivstikking

Fengslet i to uker

Tingretten har vurdert forsvarerens argumenter om dødstidspunktet, men mener at det er så mange usikkerhetsfaktorer at det ikke svekker mistanken mot siktede.

Politiadvokat Aunet begjærte den siktede mannen fengslet i nye fire uker med brev- og besøksforbud begrunnet i bevisforspillelsesfare. I forhold til bevisforspillelsesfaren viste Opdahl til at det er gjennomført rundt 190 vitneavhør og omfattende tekniske undersøkelser. Blant annet er bussen, som klienten tok fra Ler, grundig undersøkt av politiet i etterkant, ifølge kjennelsen. Forsvareren mente på bakgrunn av dette at siktede ikke har noen mulighet for å fjerne bevis eller påvirke vitner, og derfor måtte løslates. Han viste også til at det er ytterligere to personer som er siktet i saken, og som er løslatt.

Sorenskriver Knut Almaas mener, i motsetning til forsvareren, at det er skjellig grunn til å mistenke 26-åringen for drap, men besluttet å fengsle mannen i to uker. «Innen den tid bør det være fremkommet noe mer som styrker mistanken enn det man har i dag», heter det i kjennelsen, som ble anket til lagmannsretten av både siktede og påtalemyndigheten.

- Gikk lei

Tirsdag denne uken ble den drapssiktede 26-åringen forsøkt avhørt av politiet på nytt, men dette avhøret ble avbrutt av siktede etter kort tid. Ifølge Opdahl sitter etterforskerne allerede på mer enn 65 nedskrevne sider med avhør fra siktede. Klienten avbrøt avhøret fordi han ikke forsto relevansen i alle spørsmålene og fordi han ikke kunne svare og gikk lei, ifølge kjennelsen. 26-åringen har ennå ikke fått vite dødstidspunktet eller årsaken til at Holte døde. Dette reagerer forsvareren på.

- Jeg synes det er underlig og uvanlig at politiet nekter både siktede og allmennheten denne informasjonen i en sak som er så mye omtalt, og hvor man har kommet såpass langt i etterforskningen, sier Opdahl.

Advokaten mener at politiets tilbakeholdenhet med å informere om dødsårsaken, kan føre til at personer, som kan ha opplysninger om drapet, kanskje ikke skjønner at dette er interessant for etterforskningen.

Politiadvokat Aunet opplyser at politiet hadde planer om å konfrontere siktede med disse opplysningene under sist avhør – før det ble avbrutt.

- Vi ønsker å konfrontere siktede med disse opplysningene først, før vi går ut med denne informasjonen, sier Aunet.

To andre siktet

I tillegg til 26-åringen, er også en 43-åring fra Melhus siktet for drap eller medvirkning til drap. Han satt i en periode varetektsfengslet, før han ble løslatt. I likhet med 26-åringen var også denne mannen en nær bekjent av den drepte Holte. Også en tredje mann har vært siktet for grov kroppsskade i forbindelse med drapssaken. Mistankegrunnlaget mot begge disse mennene er svekket, opplyser Aunet.

På forsiden nå