Aksel (82) plukker søppel fra havet - fikk varsel om bot fra Frøya kommune

Men nå snur kommunen i saken.

Aksel Johansen har samlet søppel fra havet utenfor Sula i tre tiår.  Foto: RIKKE LUNDE ANDERSEN/FRØYA.NO

Saken oppdateres.

Aksel Johansen (82) har i over 30 år plukket opp søppel fra havet og på strendene i havet rundt Sula. Frøya kommune vurderte først å gi Aksel bot.

Det var den lokale nettavisen Frøya.no som først omtalte saken.

- Det er voldsomt mye arbeid som ligger bak dette. Jeg har fylt to containere med søppel fra havet. Men får jeg noe takk? Nei, jeg får mest skjenn for å dra det i land, sier Aksel Johansen til Froya.no.

LES OGSÅ: Enorme mengder søppel langs norskekysten

- Søppeldeponi

Johansen har imidlertid latt en del søppel bli liggende på land. Derfor påla kommunen pensjonisten å rydde opp etter seg.

- Det er ikke lov til å lage søppeldeponi på land. Det han har gjort er å samle søppel og legge det i land på egen, andres og kommunens eiendom. Og det er et brudd på forurensningsloven, sier Øyvor Helstad, miljøkonsulent i Frøya kommune, til Frøya.no

- Gjør en innsats, rydd en strand. Det var oppfordringen i Adresseavisens lederartikkel i mai 2015.

Setter ut containere

I neste uke skal saken behandles politisk, og det skulle avgjøres om Johansen får tvangsmulkt.

Nå har kommunen imidlertid snudd.

Sigrid Hanssen, teknisk sjef i Frøya kommune, skriver i et innlegg på Frøya.no at de ønsker å komme søppelrydderen i møte, og hun betegner Aksel Johansens innsats som veldig bra.

- Kommunen vil komme med forslag om at containere kjøres ut til Sula i uke 12 for så å bli hentet inn i løpet av uke 14, slik at alt søplet som Aksel Johansen har lagret gjennom alle disse årene kan kastes og leveres på godkjent mottak i god tid før påske, skriver Hanssen, som også håper på gode resultater etter den store årlige strandryddedagen i mai.

Ragn-Sells og Hold Norge Rent skal nå sette i gang en ryddeaksjon, og sette ut containere til søppelet på Sula er ryddet bort, skriver lokalavisa.

Forsøpling av havet er et høyaktuelt tema. For kort tid siden ble en hval funnet på Sotra med 30 plastposer i magen.

På forsiden nå