Nekter å betale bot etter dødsbrannen på Øysand

Påtalemyndigheten har endret ordlyden i forelegget mot Trondheim Bil-demontering, men bedriften vil ikke betale boten på én million kroner. Dermed skal også dette behandles i straffesaken til uka.

Tiltalt: Belinda Skibnes Ramberg (43), daglig leder og medeier ved Trondheim bil-demontering, er tiltalt etter dødsbrannen ved bilopphuggeriet i mai i fjor, men nekter straffskyld.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

I fjor vår offentliggjorde politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt tiltalen etter brannen ved Trøndelag Bil-Demontering, der en ansatt omkom og to ble alvorlig brannskadd.

Belinda Skibnes Ramberg (42), daglig leder og medeier ved Trondheim bil-demontering, ble tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven samt arbeidsmiljøloven. I tillegg fikk bedriften et forelegg på én million kroner for de samme lovbruddene.

LES OGSÅ: Svein Børge ble far mens han lå i koma etter brannen

Deler av tiltale frafalt

Straffesaken var først planlagt berammet i Sør-Trøndelag tingrett i fjor høst, men etter at Skibnes Rambergs forsvarer Frode Wisth ba om en ny sakkyndiguttalelse - ble saken utsatt til mandag i neste uke.

Ifølge den opprinnelige tiltalen mot Skibnes Ramberg og forelegget mot bedriften, var det forut for brannen oppført en tankhall ved bilopphuggeriet, hvor det ble lagret brannfarlige væsker fra bilene som ble demontert. Ståltankene hadde et volum på 1200 liter, og det var totalt ni tanker i en reol. Den sakkyndige har sett nærmere på konstruksjonen av reolen, og på bakgrunn av dette ble tiltalen mot Skibnes Ramberg endret ved at posten som gikk på brudd på brann- og eksplosjonsvernloven ble fjernet, opplyser Midling. Tiltalen omhandler nå bare brudd på arbeidsmiljøloven, skrev Adresseavisen i januar.

Rettssak på mandag: Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt skal aktorere straffesaken etter dødsbrannen på Øysand. Rettssaken begynner i Sør-Trøndelag tingrett på mandag.  Foto: Håvard Jensen

 

Påtalemyndigheten mener imidlertid fortsatt at bedriften er skyldig i brudd på både brann- og eksplosjonsvernloven samt arbeidsmiljøloven, og opprettholder forelegget på en million. Men det er gjort en endring i beskrivelsen av hva påtalemyndigheten mener var opptakten til bensinlekkasjen og brannen:

- Mangelfull sveising

Foretaket benyttet seg av egne arbeidstakere ved prosjekteringen, konstrueringen og monteringen av reolsystemet. Arbeidstakerne var ufaglærte slik at reolen «ikke ble montert i henhold til aktsom konstruksjonspraksis», ifølge forelegget. Det går videre frem av dokumentet at hver tank i reolen var understøttet av to bærebjelker i stål. Den ene bærebjelken til en av tankene var ikke festet til de tverrgående reolbjelkene. Påtalemyndigheten mener også at det var foretatt mangelfull sveising av tankenes ben mot bærebjelkene, og at dette førte til at denne ene tanken ikke var sikret fra å kunne forflytte seg i reolen. Dette førte igjen til at tanken ikke var sikret fra å kunne «motstå påregnelige fysiske påvirkninger», ifølge forelegget.

Forelegg: Trondheim Bil-demontering har fått et forelegg på en million kroner etter dødsbrannen, men har ikke vedtatt dette.  Foto: Christine Schefte

 

På den fatale maiettermiddagen i 2015 falt tanken, som ikke var festet mot de tverrgående reolbjelkene, ned. Fallet førte til at en forbindelsesslange til de andre tankene ble revet av, slik at det oppsto en bensinlekkasje. Som følge av lekkasjen- og avdamping av bensin detonerte bensindampen mens arbeidstagerne var inne i hallen, ifølge forelegget.

LES OGSÅ: Oppretter tilsynssak etter Øysand-brannen

Nekter skyld og vil ikke betale bot

Tre ansatte ble kritisk skadd i brannen 26. mai dette året, og ble fraktet til Haukeland sykehus. Livet til 30 år gamle Leif Inge Høvik sto ikke til å redde. Han døde på sykehuset dagen etter brannen, og etterlot seg samboer og et lite barn.

Advokat Wisth, som forsvarer Skibnes Ramberg og bedriften, opplyser at millionforelegget ikke er vedtatt. Han har tidligere opplyst at Skibnes Ramberg nekter straffskyld for brudd på arbeidsmiljøloven.

- Min klient er fortsatt tydelig på at hun ikke har gjort noe straffbart, og man ser fram til at fakta skal komme fram under den rettslige behandlingen, sa advokaten i januar.

LES OGSÅ: Alt om brannen på Øysand

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå