Pizzakjede vil ikke kvitte seg med «Hottentotten»

Pizzabakeren har gitt en av sine sterkere pizzaer navnet «Hottentotten». Det skaper reaksjoner.

Sterk pizza. «Hottentott» står på menyen til Pizzabakeren i Trondheim.  Foto: NTB scanpix/montasje

Saken oppdateres.

- Benevnelsen hottentott er ikke i særlig bruk lenger. Den er nedsettende og vårt råd er å ikke bruke denne benevnelsen. Den folkegruppen det gjelder ønsker ikke at dette ordet brukes, sier Åse Wetås i Språkrådet.

- Samme som «neger»

- Er det annerledes når det i dette tilfellet brukes som navn på en pizza?

- Nei, det gjør ingen forskjell. Det er en språkbruk mange vil føle seg støtt av. Det er det samme som folk ville følt seg støtt dersom noen kalte en pizza for «Neger», sier Wetås.

En leser av adressa.no er heller ikke spesielt fornøyd med pizzanavnet «Hottentott», og har henvendt seg til oss om dette.

Les også: Egners familie vil kutte «Vesle Hoa»

La ned Hottentott-klubben

NRK har tidligere skrevet om Sørholtet barnehage i Akershus som så seg nødt til å legge ned barnehagens Hottentott-klubb etter kraftige reaksjoner fra det afrikanske miljøet. Barna hadde da ukentlig sunget om den vesle hottentotten Hoa.

Ahmed Mohamed Dirshe er talsmann for Somalisk Velferdsforening i Trondheim. Han kjenner ikke til at begrepet hottentott har skapt reaksjoner blant afrikanere i Trondheim.

- Ingen intensjon om å støte noen

– Vi har ikke fått så mange reaksjoner på det. At vi har kalt vår pizza for Hottentott kommer av at den er sterk (altså hot) og det har ikke noe med folkegruppen som ble kalt hottentotter å gjøre. Det er i alle fall ikke vår intensjon at dette skal virke støtende på noen, sier administrerende direktør i Pizzabakeren, Jan Henrik Jelsa til adressa.no.

Les også: Er vi blitt redde for vårt eget språk?

Vurderte å kutte ut navnet

Etter en del reaksjoner på pizzanavnet andre steder i landet for et par år siden, vurderte Pizzabakeren om de skulle kutte ut dette navnet, men de kom frem til at de ville fortsette med «Hottentotten».

Les også: Fjerner «neger» og «hottentott»

Pizzabakeren har seks salgssteder i Sør-Trøndelag og fem i Nord-Trøndelag. landet over har pizzakjeden i overkant av 140 salgssteder. Jan Henrik Jelsa er en av de fire gründerne som etablerte kjeden sammen med Hans Georg Jelsa, William Gulliksen og Arild Ask Bringeland i 2003.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Det er ikke vår intensjon at dette skal virke støtende mot noen, sier administrerende direktør i Pizzabakeren, Jan Henrik Jelsa til adressa.no. 
    
      (Foto: NTB scanpix)

- Det er ikke vår intensjon at dette skal virke støtende mot noen, sier administrerende direktør i Pizzabakeren, Jan Henrik Jelsa til adressa.no.  Foto: NTB scanpix

Fakta

Hottentott

 

 • Khoikhoi-folkene («Folkefolk», mindre nøyaktig «menn av menn») også kjent som hottentotter lever i det sørlige Afrika.
 • En er del av khoisangruppen og er i slekt med san-folkene. Disse tilhører kapoidene, urbefolkningen i det sørlige Afrika.
 • Tradisjonelt har khoikhoiene vært gjetere, men også livnært seg som jegere og samlere.
 • Navnet hottentott er omstridt. Det er alminnelig antatt at navnet er av nederlandsk opprinnelse og ble tatt i bruk av nederlandskættede boere, og henviser til en særegenhet ved språket til folkeslaget, såkalte klikkelyder.
 • Uttrykket har vært sett på som sterkt nedsettende, men blir brukt i en del eldre litteratur og delvis også av khoikoiene selv.
 • Da innvandrerne inndro jorden rundt Kapp det gode håp for å drive landbruk, ble khoikhoifolket fratatt beitearealer, utryddet eller gjort til slaver, og i løpet av et par generasjoner forsvant de fra de opprinnelige landområdene.
 • Apartheidstyret i Sør-Afrika anerkjente ikke khoikhoi som et folk, men siden opphevelsen av apartheid på 1990-tallet har den historiske identiteten særlig hos namafolket, den største gruppen av etterkommere etter khoikhoifolket, blitt anerkjent og styrket.
 • (Kilder: Wikipedia/Natioinal Geographic)
På forsiden nå