I dag starter rettssaken etter Øysand-brannen

Rettssaken starter i Sør-Trøndelag tingrett klokken 09.30

Aktørene til stede i retten mandag morgen.  Foto: Terje svaan

Saken oppdateres.

Mandag starter rettssaken etter den fatale brannen i Trondheim Bil-demontering på Øysand i mai 2015. Familie av Leif Inge Høvik, som mistet livet i brannen, og familie av Svein Børge Hustøft, som ble kritisk skadd i brannen, er til stede i rettssalen før saken starter.

De vil ikke uttale seg i forkant av rettssaken, men gir uttrykk for at det er mange følelser i sving i dag.

LES OGSÅ: Svein Børge ble far mens han lå i koma etter brannen

LES OGSÅ: Nekter å betale bot etter dødsbrannen på Øysand

Forelegg på én million

Påtalemyndigheten mener at Trondheim Bil-demontering er skyldig i brudd på både brann- og eksplosjonsvernloven samt arbeidsmiljøloven, og opprettholder forelegget på en million. Men det er gjort en endring i beskrivelsen av hva påtalemyndigheten mener var opptakten til bensinlekkasjen og brannen:

Foretaket benyttet seg av egne arbeidstakere ved prosjekteringen, konstrueringen og monteringen av reolsystemet. Arbeidstakerne var ufaglærte slik at reolen «ikke ble montert i henhold til aktsom konstruksjonspraksis», ifølge forelegget. Det går videre frem av dokumentet at hver tank i reolen var understøttet av to bærebjelker i stål. Den ene bærebjelken til en av tankene var ikke festet til de tverrgående reolbjelkene. Påtalemyndigheten mener også at det var foretatt mangelfull sveising av tankenes ben mot bærebjelkene, og at dette førte til at denne ene tanken ikke var sikret fra å kunne forflytte seg i reolen. Dette førte igjen til at tanken ikke var sikret fra å kunne «motstå påregnelige fysiske påvirkninger», ifølge forelegget.

LES OGSÅ: Anmeldt etter dødsbrannen

LES OGSÅ: Godtar ikke forelegg etter dødsbrannen på Øysand

Tanken falt

På den fatale maiettermiddagen i 2015 falt tanken, som ikke var festet mot de tverrgående reolbjelkene, ned. Fallet førte til at en forbindelsesslange til de andre tankene ble revet av, slik at det oppsto en bensinlekkasje. Som følge av lekkasjen- og avdamping av bensin detonerte bensindampen mens arbeidstagerne var inne i hallen, ifølge forelegget.

Tre ansatte ble kritisk skadd i brannen 26. mai dette året, og ble fraktet til Haukeland sykehus. Livet til 30 år gamle Leif Inge Høvik sto ikke til å redde. Han døde på sykehuset dagen etter brannen, og etterlot seg samboer og et lite barn.

Advokat Wisth, som forsvarer daglig leder Belinda Skibnes Ramberg og bedriften, opplyser at millionforelegget ikke er vedtatt. Han har tidligere opplyst at Skibnes Ramberg nekter straffskyld for brudd på arbeidsmiljøloven.

- Min klient er fortsatt tydelig på at hun ikke har gjort noe straffbart, og man ser fram til at fakta skal komme fram under den rettslige behandlingen, sa advokaten i januar.

Daglig leder nektet straffskyld da rettssaken startet.

En døde: Tre ansatte ble kritisk skadd i brannen hos Trondheim bil-demontering 26. mai 2015. De ble fraktet til Haukeland sykehus, men livet til 30 år gamle Leif Inge Høvik sto ikke til å redde. 
    
      (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

En døde: Tre ansatte ble kritisk skadd i brannen hos Trondheim bil-demontering 26. mai 2015. De ble fraktet til Haukeland sykehus, men livet til 30 år gamle Leif Inge Høvik sto ikke til å redde.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Retten ble satt klokken 09.30. 
    
      (Foto: Charlotte Sundberg)

Retten ble satt klokken 09.30.  Foto: Charlotte Sundberg

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt skal aktorere straffesaken etter dødsbrannen på Øysand. Rettssaken begynner i Sør- Trøndelag tingrett på mandag. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt skal aktorere straffesaken etter dødsbrannen på Øysand. Rettssaken begynner i Sør- Trøndelag tingrett på mandag.  Foto: Håvard Jensen

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå