Det blir utfallet når Kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget legger frem sin innstilling torsdag ettermiddag, får nå Adresseavisen bekreftet.

Dermed blir det opprinnelige blir forslaget stort sett stående; Ørland og Bjugn blir slått sammen til en kommune, Rissa og Leksvik blir en kommune, mens prosessen mellom Åfjord og Roan går videre.

Åfjord og Bjugn har tidligere bedt om at en sammenslåing mellom de to prioriteres, men dette ble ikke fulgt opp av Stortinget. I siste sving sa begge kommunene ja til storkommune.

LES LEDEREN: Hastverk stoppet ett Fosen

354 kommuner

Samarbeidspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF varslet tidligere i vinter at man var enige om å slanke antall kommuner fra dagens 428 til 358 kommuner.

Men nå er det klart at det nye tallet på kommuner i Norge blir 354. Tvang skal brukes i ti tilfeller.

Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sier nei til tvang, men Venstre sikrer flertall for de største endringene i kommunestrukturen siden 1950-tallet.

Det er Høyre, Frp og Venstre som utgjør kjernen av flertallet som trengs for å gjennomføre tvangssammenslåing til åtte nye kommuner.

I Nord-Trøndelag er det nå klart at Bindal, Leka, Vikna og Nærøy blir slått sammen med tvang.

«Filler’n tute»

Hos Åfjord-ordføreren Vibeke Stjern (Ap) er Stortingets plan om en firedeling av Fosen en gedigen skuffelse.

- Filler’n tute! Du kan vel ikke skrive det i avisa, men altså…

Stjern, for tiden på campingferie i Hellas, legger ikke skjul på at hun er oppgitt over Stortingets valg.

- Dette er veldig synd. En tung beskjed å få for en som har vært for en storkommune i 9,5 år. Dette var muligheten til å få til noe som var veldig bra – og helt i kjernen av intensjonene i hele kommunereformen. Det er utrolig dumt at Stortinget nå åpenbart har mistet tålmodigheten og skjærer gjennom på denne måten, mener Stjern.

På glid

Stjern peker på at det først i den siste tiden har vært reelle samtaler om en storkommune på Fosen, og at man på kort tid endte opp med to klare «ja» og to «tja» - henholdsvis Åfjord, Bjugn, Rissa og Leksvik.

- Ørland sa nei, men har nyanserte dette i ettertid. Med litt mer tålmodighet, kunne dette ha ordnet seg, sier Stjern - med en klar adresse tiil stortingsflertallet.

Ordføreren i Åfjord tror det kan bli tungt å gå videre med prosesser på egen hånd.

- Frem mot valget er jeg redd det blir mye prat om å reversere og snu prosesser. Ikke spesielt konstruktivt med tanke på å videreføre en prosess for storkommune, sier Stjern.

Sp-finte

De endelige vedtakene gjøres av Stortinget om en uke, 8. juni.

Og det vil skje med alle Stortingets 169 representanter til stede – takket være Senterpartiet.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier nei til utbytting, hvilket gjør det nødvendig for alle andre også å møte med full gruppe ved voteringen.

– Noen ville sikkert synes det ville være behagelig å slippe unna, men vi skal sørge for at alle representantene møter i Stortinget og voterer over tvangssammenslåingene av kommune og region. Hver enkeltrepresentant må stå til ansvar overfor sine velgere i denne saken, sier Vedum til VG.

Bråk i nord

Kommunalkomiteen avga torsdag også innstilling om regionreformen. Her er det ingen endringer i forhold til det som er kjent fra før. Stortingsflertallet legger dermed opp til at dagens 19 fylker skal erstattes med elleve nye regioner.

Blant det mest kontroversielle er å slå sammen Troms og Finnmark. I likhet med tvangssammenslåingene i kommunereformen har de rødgrønne partiene åpnet for å reversere disse sammenslåingene dersom de vinner valget.