Advarer mot å spise skjell fra Trondheimsfjorden

Ekstremt høye verdier av PSP-toksiner gjør at Mattilsynet advarer mot å spise både kamskjell og blåskjell.

Kamskjell er en delikatesse, men akkurat nå advarer Mattilsynet mot å spise kamskjell fra Hitra og Frøya. 

Saken oppdateres.

Fredag gikk Mattilsynet ut med en melding om at kamskjell i Hitra- og Frøyaregionen kan være giftige.

- Nå som det er sommer, kan det være mange som er på hyttene sine og har tenkt å dykke etter kamskjell. Derfor ser vi grunn til å advare, sier Merete Hestdal, seniorinspektør i Mattilsynet.

I mai viste analyser at blåskjell i Trondheimsfjorden var ekstremt giftige. Dette varselet gjelder fortsatt. Men nå viser ferske analyser at også kamskjell kan være giftige. Derfor advarer Mattilsynet mot å spise skjell som er tatt ut i områdene rundt Hitra og Frøya.

Veldig høye verdier

- Analyseresultater viser høye nivåer av PSP-toksiner, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

PSP er en algegift som er vannløselig, og nervegiften kan forekomme i de spiselige delene av kamskjell. Analyseresultater viser at muskel og gonade i kamskjell har vist PSP-verdier over faregrensen.

- Selv om det har vært advart mot å spise blåskjell, er det ikke sikkert alle tror at varselet også gjelder kamskjell. Vi har hørt at enkelte dykker etter kamskjell utenfor Hitra og Frøya, sier Hestdal.

Hun kan ikke huske at det er målt så høye verdier av PSP i dette området tidligere. Grenseverdien er 800 mikrogram per kilo skjell. Nå viser ferske prøver verdier fra 1075 til 13000 mikrogram per kilo.

- Det er veldig høyt, og vi har ikke opplevd slike verdier de siste årene. Vi har ingen forklaring på hvorfor det er slik, sier Hestdal.

- Betyr det at det er farlig å spise kamskjell?

- Hvis en får i seg denne giften, så er det farlig. Vi har hørt at enkelte koker suppe på hele skjellet, og da vil de få denne giften i seg. Men vi har ikke fått meldinger om at noen er blitt matforgiftet, sier Hestdal.

Ingen motgift

PSP-forgiftning kan i verste fall føre til dødsfall.  Symptomer på en forgiftning vil forekomme etter rundt 30 minutter.

- De første symptomer er nummenhet i lepper og i munnen. Disse følelsene sprer seg til ansiktet og nakken. Ofte oppleves prikkende følelse i fingre og tær, samt hodepine og svimmelhet. Man føler seg slapp og «svevende», og får utydelig tale, beskriver Mattilsynet.

Det er ingen motgifter mot PSP-toksinene, og derfor er ventilasjonshjelp og aktiv tilførsel av oksygen måten pasienter kan bli behandlet på.

- Dødsfall skyldes lammelse av respirasjonsorganene, skriver Mattilsynet.

Matportalen.no leverer ukentlige blåskjellvarsler. Der advares det mot å spise skjell nærmest over hele Trøndelag.

På forsiden nå