Øystein fikk nærkontakt med havørn på svømmetur

- Det var artig at vi fikk komme så nært på den, sier Øystein Olsen som filmet seansen.

PADLER: Se video av ørnen som padler i vannet. Video: Øystein Olsen.

Saken oppdateres.

Lørdag dro Øystein Olsen og en kollega ut med båt for å fiske. På vei ut til fiskeplassen ved Hemnskjela mellom Sunde og Hitra oppdaget de noe spesielt som foregikk ute i vannet. Det viste seg at det var en ørn på svømmetur.

- Det var helt tilfeldig at vi oppdaget den. Vi så måker som stupte ned mot noe som plasket i vannet, sier Olsen til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Mener Ladestien ødelegger for fuglene

Forsøkte å lette

Kollegaene så ikke at ørnen gikk ned mot vannet, men antok at den stupte etter fisk. Det var tydelig at fuglen var blitt bløt i fjærene og slet med å komme seg opp igjen.

- Den var veldig stor og hadde et voldsomt vingespenn. Den forsøkte å ta av flere ganger, men den kom ikke mer enn syv til åtte meter opp, sier han.

Øystein forteller at det er mye ørn i området, men at han aldri har sett en ørn på så nært hold tidligere.

- Jeg tror ikke videoer som denne er så vanlig. Det var artig at vi fikk komme så nært på den.

LES OGSÅ: Måke la leir på fotballtribunen

Ville ikke stresse ørnen

De to i båten ønsket ikke å stresse ørnen ytterligere, og forlot stedet etter et par minutter, uten å vite hvordan det gikk med ørnen til slutt.

Olsen anslår at ørnen var rundt 200 meter unna land, og hadde relativt stor fremdrift. Håpet var at ørnen klarte å ta seg opp på land.

- Vi tenkte på mulige måter vi kunne hjelpe den på. Vi angret oss litt for at vi ikke ble værende litt på avstand for å følge med, sier han.

LES OGSÅ: Gjermund fikk sjelden fugl på besøk i hagen

Gode svømmere

Seniorforsker Torgeir Nygård ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) forklarer at det ikke er uvanlig at havørn havner i vannet. Det er observert flere ganger, og skyldes som regel et for tungt bytte eller sammenstøt med en rival.

- Noen ganger klarer ikke ørnen å lette med byttet, enten det er en stor fisk eller en annen fugl. Det kan også ha vært slåssing med en annen ørn, og det er ikke sjeldent at den ene eller begge havner i vannet, sier Nygård.

Heldigvis er ørn gode svømmere. De flyter lett, og klarer som regel å berge seg på land.

- De er gode til å svømme, og drukner ikke lett. Med denne avstanden til land vil jeg tro helt bestemt at ørnen kom seg i land.

Øystein Olsen var hurtig frem med mobilkamera da han så ørnen i vannet. 
        
            (Foto: Privat)

Øystein Olsen var hurtig frem med mobilkamera da han så ørnen i vannet.  Foto: Privat

På forsiden nå