Måtte støttes inn til fengslingsmøtet

Kvinnen, som er siktet for grov kroppsskade med døden til følge, nekter for å ha utøvet vold mot barnet.

Fengslingsmøte: Kvinnen er i Sør-Trøndlag tingrett varetektsfengslet i to uker, siktet for grov kroppsskade med døden til følge mot datteren. Forhandlingene ble administrert av dommer Anne Marie Selvaaag. Politiadvokat Jørgen Aunet (t.v.) og forsvarer Torfinn Svanem. 

Saken oppdateres.

I Sør-Trøndelag tingrett torsdag ble kvinnen, bosatt i Namdal, varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll samt medieforbud.

Det var natt til mandag at helsepersonell kontaktet barnevernet, som igjen varslet politiet, da barnet ble brakt til sykehus med omfattende hodeskader. Onsdag formiddag døde barnet på St. Olavs hospital. Stefaren er også siktet for grov kroppsskade og ble onsdag varetektsfengslet i Inntrøndelag tingrett i fire uker, hvorav de to første i full isolasjon. I likhet med barnets mor nekter han straffskyld.

LES OGSÅ: Politiet: Barnet døde av skadene

Politiadvokat Jørgen Aunet ba i Sør-Trøndelag tingrett om varetekt i to uker i full isolasjon for barnets mor. Han viste til faren for bevisforspillelse og at etterforskningen er i en tidlig fase. Aktor anket kjennelsen på stedet da han ikke medhold i kravet om full isolasjon.

LES OGSÅ: Forsvarer: Moren kollapset i politiavhør - kjørt til sykehus

Begjærte seg løslatt

Også kvinnens forsvarer, Torfinn Svanem, anket kjennelsen på stedet. Han begjærte klienten løslatt av mangel på bevis. Retten mener imidlertid det er skjellig grunn til mistanke. Det er nok å vise til legeerklæringen fra onsdag der det fremkommer at hodeskaden skyldes ytre traume med stor kraft. Ungen kan ha vært filleristet eller slått mot et hardt underlag, står det i fengslingskjennelsen.

De siktede har fremholdt at barnet har falt ned på gulvet fra barnesengen, men ifølge en legeerklæring er det ikke forenlig med skaden barnet ble påført og som senere førte til at barnet døde.

I hjemlandet falt ungen ned fra en balkong, hevder moren. Og for noen uker siden ble barnet brakt til legevakten, på grunn av at barnet skal ha falt ut av sengen. Dette mener moren har gjort barnet lettere disponert for hodeskader.

LES OGSÅ: Siktet stefar fremstilles for varetektsfengsling

Kollapset under avhør

Siktede kollapset mandag under et avhør og ble innlagt på St. Olavs hospital. Torsdag morgen ble hun utskrevet. På vei inn i rettssalen måtte kvinnen støttes av to politibetjenter. Hun er høygravid. Det var en av grunnene til at hun begjærte seg løslatt.

I kjennelsen understrekes det at siktede i fengselet må følges opp med forsvarlig helsehjelp og om nødvendig overføres til sykehus.

Dommeren fremholder at om barnet var særlig svekket etter tidligere skader, vil videre etterforskning kunne bringe det på det rene. Hun viser også til bevisforspillelsesfaren. Når siktelsen går ut på grov kroppskrenkelse med døden til følge, er ikke to uker i varetekt et uforholdsmessig inngrep, mener retten.

Ringte helsevesenet

Fengslingsmøtet ble gjennomført med tolk på telefon.

LES OGSÅ: Vil ha voldssiktet stefar fengslet i fire uker

Kvinnen har forklart at det var hennes mann som ringte til helsevesenet da barnet ble syk. Advokat Svanem opplyser at dette kan bekreftes gjennom samtalen med AMK-sentralen. Ifølge forsvareren er det flere medisinske funn som setter spørsmålstegn ved om barnets skader er påført av de siktede.

Ristet eller slått: Politiadvokat Jørgen Aunet legger vekt på legerapporten, som viser at barnet fikk massive hodeskader som følge av filleristing eller å ha blitt slått mot et hardt underlag. Ifølge helsepersonell på stedet oppførte de siktede seg påfallende. 

Ristet eller slått: Politiadvokat Jørgen Aunet legger vekt på legerapporten, som viser at barnet fikk massive hodeskader som følge av filleristing eller å ha blitt slått mot et hardt underlag. Ifølge helsepersonell på stedet oppførte de siktede seg påfallende. 

Anket: Forsvarer Torfinn Svanem begjærte kvinnen løslatt og anket kjennlesen på stedet. 

Anket: Forsvarer Torfinn Svanem begjærte kvinnen løslatt og anket kjennlesen på stedet. 

På forsiden nå