Elev hasjforgiftet lærer med kake

Marit Mjøen fikk sitt livs sjokk etter en skolemarkering.

Forgiftet: Marit Mjøen måtte på sykehus etter å ha inntatt cannabis på en skolemarkering.   Foto: Steinar Larsen

Saken oppdateres.

Den 14. juni markerte en skoleklasse ved Meldal videregående skole at undervisningsåret gikk mot slutten. Dagen hadde startet med quiz og det ble servert kanelsnurrer. Saken ble først omtalt i Avisa Sør-Trøndelag.

Læreren Marit Mjøen ble så påspandert et kakestykke av en elev.

- Jeg hadde tatt med brød sjøl, men tenkte at siden personen hadde bakt selv så måtte jeg smake, sier Mjøen.

Det skulle hun ikke gjort. Bare noen timer senere var hun på Orkdal sykehus.

Fikk cannabis-kake

- Jeg synes den smakte spesielt. Kaker smaker vanligvis enten søt eller salt, men dette var en smak jeg ikke kjente igjen. Jeg spise opp det ene stykket. Det var jo ikke sånn at den var helt uspiselig, sier Mjøen.

Hun valgte å ikke ta det andre kakestykket hun ble påspandert. Klokken var halv ni og hun følte seg helt fin.

Ble brått uvel

Etter markeringen deltok Mjøen på en rådgiversamtale. Hun begynte nå å føle seg svimmel og uvel. På tross av ubehaget karret hun seg gjennom møtet.

- Jeg tenkte at jeg hadde fått hjerteinfarkt eller hjerneblødning. Jeg gikk derfor bort til sentralbordet, sier Mjøen.

Hun trodde nå at kom til å besvime. I tilfelle det var blodtrykksfall ble hun lagt i gulvet med beina høyt.

- Det var jo elever og lærere i området, så jeg kunne ikke ligge der.

Mjøen derfor ble geleidet gjennom kantineområdet for å finne et mer skjermet sted, samtidig ble hun mer og mer omtåket. Stemmen opplevde hun selv som slørete, og hun var bekymret for hva som var i ferd med å skje.

- Jeg kunne kjørt ut eller truffet noen

Mjøen er lokalpolitiker i Orkdal, og hadde planer om delta på et møte i Kulturutvalget noen mil fra skolen.

- Jeg tenkte mye på hva som kunne skjedd. Hva om jeg hadde satt meg i bilen? Men rektor sa at jeg aldri ville kommet så langt i min tilstand, sier hun.

Mjøen fikk ikke møtet på rådhuset ut av hodet og hun fikk en kollega til å melde forfall for henne.

- Vi fortalte dem at det sannsynligvis var et blodtrykksfall.

Mjøen fortalte de andre om kakestykket, og prøvde å finne mulige forklaringer. Rektor Øyvind Togstad ved skolen lette etter spor av kakerestene som nå skal analyseres, kunne de være årsaken?

LES OGSÅ: Var i ferd med å droppe ut av skolen. Så ble hun motivert til å male

Ble sendt til sykehus

Hun ble sendt til Orkdal sykehus med ambulanse. De første undersøkelsene viste normale verdier, bortsett fra litt høyt blodtrykk, ifølge Mjøen. Legen trodde det kunne være narkotika etter å ha hørt Marits historie.

Først kom det to politifolk fra det lokale lensmannskontoret, så to til med narkotika som spesialfelt. Det ble gjort en hurtigtest som avslørte at hun hadde cannabis i kroppen. En av legene fortalte Mjøen senere «det som du har opplevd kommer ikke til å gi den noen varige mén, men dette kommer du til å høre resten av livet».

LES OGSÅ: Fant cannabisplantasje i Orkdal

Blitt mer føre var

- Sånn i ettertid definerer jeg dette som et usedvanlig tillitsbrudd. Vi har stor tillit her i Norge. Det gjør at man får noen tanker om at man ikke bør være naiv, sier Mjøen, som mener opplevelsen ikke har gjort henne redd for å være lærer eller møte eleven. Men hun ønsker å være åpen om historien for å gjøre andre mer føre var.

Hvordan har denne hendelsen fått deg til å tenke om å være lærer?

- På Meldal videregående skole har vi proffe folk på narkotika, og vi er flinke på å ta tak i situasjoner tidlig for å unngå situasjoner som dette. Skolen har ikke noe stort narkotikaproblem, forteller Mjøen, men legger til:

- Det er ikke sikkert at jeg tar imot så mye kaker i framtiden.

Øyvind Togstad forteller at de iverksatte rutiner for slike situasjoner, og at skolen har prioritert å ta vare på Mjøen.

- Denne hendelsen illustrerer at man må være beredt på neste hva som helst, sier Togstad, som mener skolene i Sør-Trøndelag «ikke er naive» når det kommer til rusproblematikk.

- Jeg kan bekrefte at saken er under etterforskning av oss, sier Arnt Johansen, som er fungerende lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, til Avisa Sør-Trøndelag.

LES OGSÅ : Skistjernen tok sju X Games-gull: - Jeg røyket hasj hver gang

På forsiden nå