Fikk svartelistet laks i Orkla

- Denne har ingenting i norsk fauna å gjøre, sier fiskerfølget.

Saken oppdateres.

- Ingen tvil om at det er en pukkellaks, det er ingen ting som ligner, sier Alan Steinsvoll.

På fisketur på Blåsmo i Orkla fikk kameraten Are Johansen en uvanlig fangst på kroken:

En laks på rundt en kilo, med svarte prikker bakerst på finnen og pukkel på ryggen. Alan Steinsvoll er sikker i sin sak når han sier at dette er en pukkellaks. En uønsket laks i norske farvann.

- Jeg har aldri sett pukkellaks her. Vi snakket faktisk om det tidligere, at vi hadde hørt om forekomst av pukkellaks langs norskekysten. Men nå ser vi det altså innenlands også, sier Steinsvoll.

LES OGSÅ: Sjekk laksen Frank tok rett ved Gamle Bybro

Framvekst i nord

Pukkellaksen er ikke naturlig i Norge. Det er en stillehavsfisk med gytebestander både mot USA og Canada, og Russland. Det er en tallrik laks, og ble på slutten av 50-tallet derfor introdusert i vassdrag på Kolahalvøya. Tidligere fantes den i store mengder langs kysten i Nord-Norge.

- Pukkellaks så langt sør har vært uvanlig, men i år er det tydeligvis et godt år. Vi får mange meldinger om det, både i nord og lenger sør, sier seniorforsker Peder Fiske ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Både Namdalsavisa og Fosna-Folket har de siste dagene rapportert om forekomst av pukkellaks lokalt.

Ifølge NINA har det siden tusenårsskiftet vært en framvekst av pukkellaks i Finnmark, med spredning også til enkelt vassdrag i Troms. Videre skriver NINA at temperaturøkning som følge av klimaendringer vil favorisere pukkellaksen ytterligere i Nord-Norge, med mulighet for spredning lenger sør.

- Uforutsette konsekvenser

Det er vanskelig å si hva eventuelle konsekvenser av en framvekst av pukkellaks kan bli, mener Fiske.

- Det er sannsynligvis liten innvirkning på annen fisk, som laks og aure. Ungfisken er i elva i svært kort tid før de vandrer ut, derfor er de ikke i direkte konkurranse, sier han.

LES OGSÅ: Gladmelding til villaksen

Han forteller at det er prinsipielle grunner til at denne fisken er uønsket i norsk natur.

- Det finner mange eksempler på at nye arter får uforutsette konsekvenser. I Norge har vi for eksempel mink, som har ført til stor skade på lokal fauna, og planter som lupin og rynkerose som fortrenger de naturlige artene, forteller Fiske.

pukkellaks i orkla På fisketur i Orkla fikk Are Johansen en pukkellaks på kroken. Det er første gangen han eller følget hans har sett fisken i Orkla. 
        
            (Foto: Privat)

pukkellaks i orkla På fisketur i Orkla fikk Are Johansen en pukkellaks på kroken. Det er første gangen han eller følget hans har sett fisken i Orkla.  Foto: Privat

På forsiden nå