Denne uken kom svarene fra hovedopptaket til studier landet rundt. NTNU melder om rekordhøye søkertall, men enkelte studier har likevel ikke fylt opp plassene ennå. For NTNU sin del gjelder dette to studieforløp: Bachelor yrkesfaglærer i elektrofag og bachelor yrkesfaglærer i bygg- og anleggsteknikk. På Nord universitet er en rekke studier ledig, blant annet barnehagelærer og grunnskolelærer.

Det betyr at muligheten fortsatt er der for dem som kan tenke seg å begynne på disse utdanningene til høsten.

Strenge krav til yrkesfaglærerne

- Det er hvert enkelt studiested som velger hvor mange plasser de legger ut etter hovedopptaket. Disse plassene vil automatisk trekkes når de har nok søkere, forklarer Ida Ranes ved opptakskontoret på NTNU, og legger til at det vil være førstemann til mølla-prinsipp for de kvalifiserte søkerne etter det.

Ranes forklarer at utdanningen for yrkesfaglærer har spesifikke krav, og søkere som mangler disse vil ikke bli vurdert selv om plassene ikke er fylt opp.

- I tillegg til studie- eller realkompetanse, må søkerne ha fagbrev innenfor den retningen de søker på, samt to års relevant praksis etter fullført fagbrev. Dermed er det ingen som kommer rett fra videregående som kvalifiserer, for eksempel.

Etter at de har mottatt søknader, vil NTNU gå gjennom dem og vurdere hvorvidt søkerne er kvalifiserte. Det er foreløpig usikkert hvor fort plassene vil bli fylt opp, eller hvor mange som vil bli tatt opp.

Kan dukke opp flere plasser

Ranes forklarer at de ledige studieplassene har egne opptaksrunder. Den første skjer 25. juni, og man vil kunne søke på disse plassene selv om man ikke søkte på hovedopptaket til Samordna opptak.

- Det vil ikke bli lagt ut flere studieplasser før svarfristen til hovedopptaket går ut 26. juli. Etter det vil man gjøre vurderinger på hvorvidt man skal legge ut flere plasser.

Bekymrer seg ikke

Blant studiene ved Nord universitet som har ledig plass, finner man grunnskolelærer, historie og engelsk. Til tross for de ledige plassene er ikke prorektor for utdanning ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, bekymret for mangel på studenter.

- Det skjer veldig mye med studieplassene etter at hovedopptaket er ferdig. Vår erfaring er at det skjer mer og mer i denne perioden for hvert år, sier Hansen.

Etter hovedopptaket er det fritt fram for å søke på studiene med ledige plasser, og Hansen tror mange vil benytte seg av tilbudet.

- Vi har mange søkere på venteliste, så jeg tror mange er på leting etter et nytt studie nå.

Hun sier at Samordna opptak vil kjøre to til tre opptak i uka, og at det jobbes kontinuerlig med å fylle studieplassene fram mot studiestart. I tillegg blir studieplasser tilgjengelig etter svarfristen for hovedopptaket 26. juli, ettersom ikke alle som fikk tilbud vil svare ja.

- Dermed kan det dukke opp ledige studier med jevne mellomrom fram mot studiestart i august, sier Hansen, og informerer om at man kan søke på ledige studieplasser gjennom nettsiden til Samordna opptak.

Prorektor for utdanning ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, understreker at man bør være tidlig ute dersom man vil sikre seg noen av de ledige studieplassene. Foto: Leif Arne Holme