Jan Vikan var på hytta på på Vallersund på Fosen, da han fikk besøk av det han fryktet var en såkalt «monsterveps» denne uken.

- Jeg har observert den to ganger, senest i dag. Den satte seg på shortsen min, så jeg fikk tatt bilde av den, sier Jan Vikan.

Les også: - Så ut som en gigantisk veps

Han beskriver den som mange ganger større enn vanlige vepser.

- Den hadde en enorm størrelse, kanskje tre-fire centimeter lang. Jeg tror denne vepsen spiser vanlige veps til frokost, lunsj og middag, sier Vikan og ler.

Les også: Nå er det høysesong for vepsestikk

Roar Solheim, zoolog og forsker ved Universitetet i Agder, sier at vepsen Vikan stiftet bekjentskap med, er en kjempetreveps.

- Den er harmløs, selv om den ser stor og skummel ut. Det som stikker ut bak er ikke en giftstikkebrodd, men et eggleggingsrør. Denne legger egg i treverk, hvor larvene utvikler seg, sier han.

Solheim opplyser at det ikke er så ofte man ser denne typen veps.

- Det går flere år mellom hver gang jeg ser en slik selv.

Les også: Dette bør du gjøre når myggen eller vepsen stikker

Geithams er det norske navnet på «monstervepsen», som har blitt observert flere plasser i Norge den siste tiden. Den er lite aggressiv – men hvis den først stikker, er stikkene mer smertefulle enn stikk fra mindre veps.

Geithamsen er Europas største stikkveps, og var ikke observert i Norge mellom 1911 og 2007.

Frode Ødegaard, insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning, sier til NRK at geithamsen har etablert seg i Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud, og at vi snart kan vente den flere steder.

– Den har fått godt fotfeste nå. Den sprer seg nordover som aldri før. De nordligste funnene våre er ved Rena i Hedmark. Det er kun et tidsspørsmål før den når Agder.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Kjempetrevepsen kan bli opp til og 44mm lang. Foto: Jan Vikan
Roar Solheim sier at mange forveksler geithams og kjempetreveps. Dette er sistnevnte. Foto: Jan Vikan