Skjelettfunn viste seg å være 14 000 år gammel hval

I mars fant en turgåer i Stordalen i Agdenes kommune et skjelett. Nå viser det seg at dette skjelettet stammer fra en 14 000 år gammel Grønlandshval.

Beinet før det ble hentet ut fra leirjorda. Det er godt bevart, sier postdoktor Jørgen Rosvold ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. 

Saken oppdateres.

Det melder Sintef- og NTNU-baserte Gemini.no (ekstern lenke).

Det var Arnt Helge Volden som ramlet over beinstumpen på gåturen sin i mars. Da var det omtrent 60 x 100 centimeter av en nakkevirvel som var synlig på jordoverflaten.

LES OGSÅ: Fant skjelett, trolig fra istida

LES OGSÅ: Fant skjelett på Støren

Flere nakkevirvler

Dateringer viser at skjelettet som ble funnet i mars er hele 14 000 år gammelt, noe som betyr at hvalen allerede hadde vært død et par tusen år da isen trakk seg tilbake fra landet for cirka 12 000 år siden. Det dreier seg om flere nakkevirvler som har grodd sammen til en knokkel.

- Dette er omtrent som vi forventet ut ifra funnforholdene. Vi har flere funn av samme alder, men ingen som er så godt bevart, sier Jørgen Rosvold, postdoktor ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim til nettstedet.

Det var samarbeid mellom fagfolkene ved museet og geologer fra Norges geologiske undersøkelse som sikret funnet og hentet inn informasjon rundt hvalskjelettet.

LES OGSÅ: - Skjelettfunnet er noe av det råeste jeg har sett

100 tonn og 200 år

Antakeligvis døde hvalen da det fremdeles lå tjukk is over det meste av landet. Da isen forsvant steg landet såpass at hvalen ble funnet 35 meter oppe i ei skrent i Stordalen.

Gemini.no melder at Grønlandshvalen kan bli rundt 20 meter lang og veie opp mot 100 tonn. Av og til kan den bli så gammel som 200 år. Hvalen regnes som kritisk truet i Norge, men verdensbestanden har tatt seg opp i det siste slik at den er tatt av den internasjonale rødlista.

LES OGSÅ: Har funnet helt skjelett på kirkegård fra middelalderen

 
    
      (Foto: Jørgen Rosvold, NTNU Vitenskapsmuseet)

  Foto: Jørgen Rosvold, NTNU Vitenskapsmuseet

 
    
      (Foto: Jørgen Rosvold, NTNU Vitenskapsmuseet)

  Foto: Jørgen Rosvold, NTNU Vitenskapsmuseet

På forsiden nå