- Det er fryktelig spennende. Når jeg står og ser på bikubene kommer jeg nesten inn i en meditativ tilstand, du må være veldig rolig rundt så mange tusen bier, sier trønder Sigurd Vassenden.

Den nybakte birøkteren fra Trondheim har nå flyttet til Rennebu for å produsere velsmakende honning for sitt eget enkeltpersonforetak og å lage ost på et lokalt gårdsbruk, Grindal Ysteri.

- Jeg startet min egen bedrift nå i vår. Jeg har slått meg ned i Rennebu, leid et tun med en hage, og der har jeg bikubene mine. Dette er noe jeg har drømt om lenge.

Åtte biesamfunn

23-åringen har lenge visst at han ville jobbe med matproduksjon. I stedet for å begynne på Norges Landbruksskole i Ås, bestemte han seg for å skaffe seg jobberfaring ved fire ulike gårdsbruk som praktikant i et år. I mai ble han uteksaminert ved Sogn Jord- og Hagebruksskule.

- På jordbruksskolen hadde jeg en lærer som var en skikkelig birøkter-ildsjel, og leder for Norges Birøkterlag. Han hadde en del undervisning om dette, forteller Vassenden.

I tillegg har han spedd på med erfaring med et nybegynnerkurs hos birøkterlaget i Orkdal og omegn.

- Jeg kjøpte min første bikube gjennom kurset, og så fikk jeg tak i en birøkter her i Nord-Trøndelag som skulle trappe ned og selge unna. Nå har jeg kjøpt seks bikuber, og har laget to avleggere i tillegg.

Med dette har Vassenden nå åtte biesamfunn, som har hver sin dronning med tilhørende arbeiderbier. På toppen av sesongen består hvert av disse samfunnene av rundt 60 000 bier.

- Du kan si det sånn at jeg er veldig flink til å hoppe i ting, sier birøkteren.

Sverm på 20 000 bier

Det har heller ikke manglet på utfordringer for den unge birøkteren.

- Jeg merket at det var noe galt med den ene bikuben en morgen, og gikk inn og leste meg opp på sverming. Da jeg kom ut ble jeg møtt av rundt 20 000 bier i en stor sky på gårdsplassen. Det var en spennende affære, forteller trønderen.

Vassenden forklarer at biene svermer som en del av deres naturlige formeringsprosess. Den gamle bidronninga tar med seg omtrent halvparten av arbeiderbiene for å finne en ny plass å bo.

- Hvis det går riktig dårlig kan nesten alle biene forsvinne. Birøkterne ønsker å begrense denne sverminga, forklarer Vassenden.

Den aktuelle dronninga valgte å sette seg på en gren i et tre rundt ti meter unna, og de mange tusen arbeiderbiene fulgte etter. Samlet i en tett klase var det mulig for Vassenden å fange dem.

- Jeg måtte improvisere, og hentet en pappkasse. Jeg rista biene ned i kassen, og valgte å sage av greina for å sikre at også dronninga ble med. Videre børstet jeg ned biene i en ny kube, og måtte vente på at de roet seg. Det gjorde de, heldigvis.

«Honning fra Grindal»

Så langt har han investert rundt 35 000 kroner i birøkterdrakt og alt annet utstyr han trenger. Foreløpig har den søte honningen fått godgjøre seg inne i kubene.

- Jeg har tenkt å samle inn honningen nå i august. Det blir spennende, det har jo vært litt dårlig vær nå på forsommeren, så det har ikke kommet så mye som jeg hadde håpet på så langt. Men jeg krysser fingrene, sier en optimistisk Vassenden.

Ambisjonen er at honningen han produserer skal bli en del av ysteriets utvalg, og han vil blant annet selge på det årlige julemarkedet i midtbyen i Trondheim. Honningkrukkene har han tenkt å dekorere med på etiketter med navnet «Honning fra Grindal».

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

I idylliske omgivelser i Rennebu har Sigurd Vassenden (23) startet egen bedrift som birøkter. Foto: Elisabeth Fagerland
Full redningsaksjon: Utstyrt med pappkasse og sag fikk Vassenden rundt 20.000 bier som var på avveie tilbake i en ny bikube. Foto: Elisabeth Fagerland
I august er det tid for å samle inn honningen som alle biene til Vassenden har produsert siden i vår. Foto: Elisabeth Fagerland