Onsdag mottok Eidsvaag og samboer Ingrid Kristiansen diplom fra Carnegies heltefond for redningsaksjonen de satte i gang etter en vannskuterulykke utenfor Mausund 10. juli i fjor.

– Jeg gikk gjennom livet på nytt. Jeg tenkte på de fine tingene jeg hadde opplevd, og på familien og de jeg er glad i. Det var bare de gode minnene som kom, sier Jakob.

Han ønsker ikke stå frem med fullt navn og bilde i avisa. Men han tar oss tilbake på julidagen i fjor da han mistet kontrollen på vannskuteren. Den unge mannen var sikker på at hans siste time var kommet da redningsvesten ikke blåste seg opp, og han ikke så noen båter i nærheten. Han drev rundt i sjøen i rundt 15–20 minutter før han fikk hjelp – i siste liten.

– Vi har fått en bonussønn, sier Ingrid Kristiansen og ser bort på Jakob.

Så konturene av hodet

Rundt 19-åringen står samboerparet Kristiansen/Eidsvaag og deres nærmeste familie, sammen med Jakobs mor, onkel og bror. De ti frøyværingene som er samlet på fylkesmannens kontor i Trondheim kjente hverandre fra før. Men ulykken har ført de to familiene tettere sammen. Det er sterkt å gå gjennom hendelsene på nytt – over ett år etter.

Takket: Brit Skjelbred, fylkesmann i Sør-Trøndelag, roste samboerparet Ingrid Kristiansen og Vidar Eidsvaag for uselvisk innsats i en dramatisk redningsaksjon.

Fylkesmann Brit Skjelbred fikk et godt innblikk i dramaet som begynte med at Jakob kjørte ut fra Dyrvik med vannskuter denne juli-søndagen. Han var alene, på vei til Mausund for å fylle bensin på skuteren. Det blåste opp og vindretningen endret seg. Han dro videre til et fiskeoppdrettsanlegg rett utenfor Mausund for å snakke med noen kamerater, før han satte kursen mot Langskjæra og Frøya igjen. Det blåste kraftig. Det var ti grader i lufta og sjøen var kald. 19-åringen hoppet på en bølge og traff ned i en ny bølge, mistet styret og fløy av skuteren. Han fikk av seg bukse og sko for å kunne svømme, men redningsvesten blåste seg ikke opp.

Samtidig dro Kristiansen og Eidsvaag ut fra Mausund med båt, sammen med to av barna sine, Ingrids foreldre Thore og Karen og to vennepar av dem. På vei utover oppdaget de en flytende skuter i bølgene. Klokken var 14.30 og de ringte med en gang alarmsentralen. Eidsvaag er utdannet skipper og han så hvordan vinden og strømmen i havet førte skuteren. Han mente at føreren måtte ligge i en helt annen retning og snudde båten. Ingrid og faren Thore skuet utover.

– Jeg så langs bølgene og kunne skimte noen konturer av hodet hans der, forteller Thore Kristiansen, som ba svigersønnen om å snu båten.

Startet gjenoppliving

Vidar Eidsvaag sprang ned på dekk for å få tak i Jakob, som var på vei ned i havet. I siste liten fikk han tak i håret hans, mens svigerfar Thore satt oppå beina til svigersønnen for å sikre at ikke han også for på sjøen. Etter et intenst basketak fikk de den unge frøyværingen opp på badeplattformen på båten. Han var helt livløs og fylt med sjøvann. Jakob var kraftig nedkjølt og hadde hjertestans. Etter noen minutter med intens gjenoppliving fikk de i gang hjertet igjen. De fikk av de bløte klærne og pakket ham inn i tepper og dyner. Thore Kristiansen sier han aldri glemmer synet av da sjøvannet sprutet ut, etter intens komprimering av brystkassa.

De fikk ham inn til Mausund og videre til fotballbanen, der redningshelikopteret kunne lande. Jakobs kroppstemperatur ble målt til 31 grader i helikopteret etterpå, forteller Kristiansen.

Fikk diplom: Vidar Eidsvaag og Ingrid Kristiansen med diplomer og blomster etter seremonien hos Fylkesmannen. I bakgrunnen kommer Ingrids foreldre, Thore Kristiansen og Karen Grønskag Kristiansen, som også var sentrale i redningsaksjonen.

Jobber på båt

Hun er lege på Frøya, mens samboeren driver eget rederi. Jakobs familie er sjeleglade for at det både var medisinsk og maritim kompetanse ombord da han ble funnet.

Men selv om det var sjøen som holdt på å ta den unge mannen av dage, har han på ingen måte blitt en landkrabbe. Han har vært ute på vannscooter igjen og nå jobber han som matros på en servicebåt. Han trives med å være en måned til sjøs, og en måned i land. Målet er å ta videreutdanning for å bli styrmann, og kanskje skipper.

– Jeg er ikke redd for sjøen, sier den sindige 19-åringen.

Lørdag venter det mer heder for Kristiansen og Eidsvaag. Da får de en påskjønnelse fra Redningsselskapet under dåpen av den nye redningsskøyta «RS 164 Jens Bye» på Krigsseilerplassen i Trondheim.