27-åring tiltalt for å ha drept Råger Holte med bajonett

Påtalemyndigheten vurderer å be om forvaring i den kommende straffesaken mot mannen som nå er tiltalt for å ha drept kameraten med over 100 bajonettstikk.

Undersøkelser: Krimteknikere gjorde undersøkelser i Råger Holtes bolig etter at han ble funnet død i januar. 

Saken oppdateres.

Råger Holte (38) ble funnet død i boligen sin på Ler i Melhus onsdag 25. januar, og kameraten ble noen timer senere pågrepet. Han ble tirsdag tiltalt for forsettlig drap. Tiltalen, som er signert av statsadvokat Per Morten Schjetne, er tatt ut etter Riksadvokatens ordre.

LES OGSÅ: Arrangerte minnestund for sin drepte venn på Ler


Ler-drapet

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig på Ler i Melhus.

  • 38 år gamle Råger Holte ble deretter erklært død på stedet.
  • Påtalemyndigheten mener han ble stukket over hundre ganger med en bajonett.
  • Holtes kamerat (27) er tiltalt for forsettlig drap, og rettssaken startet mandag 16. oktober. Han nekter straffskyld.
  • En 43-åring fra Melhus og en tredje mann var i en periode siktet i saken. Sakene mot disse blir henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist» av riksadvokaten.

Mer enn hundre bajonettstikk

Adresseavisen har tidligere skrevet at politiet mener at drapet skjedde med en bajonett. Og ifølge tiltalen skal den tiltalte 27-åringen ha stukket kameraten mer enn 100 ganger på ulike steder på kroppen med denne bajonetten, slik at Holte døde av forblødning og lungekollaps.

- Vi mener - på bakgrunn av forholdene beskrevet i tiltalen, tidligere dom fra 2012 som omhandler vold og de rettspsykiatrisk sakkyndiges vurdering - at det i dag er en nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd. Etter vårt syn vil ikke en ordinær fengselsstraff være tilstrekkelig til å verne samfunnet, skriver statsadvokat Schjetne i en e-post til Adresseavisen.

I tiltalen har derfor påtalemyndigheten tatt forbehold om at de vil legge ned påstand om forvaringsstraff under straffesaken.

- Hva kan du si om motiv i denne saken?

- Jeg mener å kunne se et motiv, men dette vil jeg ikke si noe om før rettssaken, sier Schjetne, som legger til at tiltalte er vurdert som strafferettslig tilregnelig

Tiltale: Råger Holte ble funnet drept i denne boligen på Ler. Nå er kameraten tiltalt for drapet. 

 

Den tiltalte 27-åringen har nektet straffskyld for drap siden pågripelsen, og det gjør han fortsatt, opplyser advokat Arve Opdahl, som forsvarer den tiltalte.

- Nå avventer vi rettssaken i håp om at det blir en frifinnelse, sier forsvareren, som vil lage sin egen bevisoppgave så fort han har mottatt påtalemyndighetens - og har oversikt over hva de baserer saken på.

- Vi mener det er en del ting som påtalemyndigheten må løse, sier Opdahl.

Mener kamerat var i live

Statsadvokaten mener at drapet skjedde natt til eller om morgenen tirsdag 24. januar - dagen før 38-åringen ble funnet død.

Den tiltalte har i både avhør og i en av sine forklaringer i retten erkjent å ha slåss med Holte natt til denne tirsdagen. Dette var en kamp hvor både tallerkener og møbler ble brukt, har 27-åringen opplyst. Han har imidlertid hevdet at de to skværet opp etterpå, og at Holte var i live da han forlot leiligheten på morgenen denne tirsdagen. Politiet på sin side, mener at 38-åringen var drept da siktede forlot boligen.

Adresseavisen har tidligere skrevet at politiet fant DNA fra både avdøde og tiltalte på det antatte drapsvåpenet, samt på en slire politiet mener hører til bajonetten. Funnet av DNA, mener imidlertid advokat Opdahl at kan forklares med at 27-åringen oppholdt seg mye i boligen til Holte - ofte i flere dager i ett strekk, har han uttalt tidligere.

Han har i forbindelse med fengslingsmøtene også listet opp flere momenter fra etterforskningen, som han mener kan så tvil om at klienten kan ha begått ugjerningen han nå er tiltalt for.

LES OGSÅ: - Brukte tallerkener og klappstol i slåsskamp

Tiltalt for vold i fengsel

I tillegg til drap, er 27-åringen også tiltalt for å ha begått vold mot en medinnsatt i mars - mens han satt i varetekt i Trondheim fengsel. Ifølge påtalemyndigheten ble den fornærmede slått i ansiktet uten forvarsel.

I januar, etter 27-åringen var pågrepet og siktet for drap, skulle han etter planen ha møtt i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for flere forhold. Denne straffesaken ble utsatt. De alvorligste forholdene han var anklaget for, er nå tatt inn i tiltalebeslutningen som skal behandles i forbindelse med drapssaken senere i høst.

Den ene tiltaleposten omhandler trusler mot politifolk. I mai i fjor, ved boligen til 26-åringen på Melhus, skal han ha truet tre politifolk med en hammer og en glassflaske. Etter pågripelsen ropte han flere skjellsord til to av tjenestepersonene, og uttalte i tillegg følgende, ifølge tiltalen:

«Jeg skal faen meg ta deg og hele familien din, ungene dine, alt bare vent».

Han skal også ha truet med å «drepe hele familien», går det frem av dokumentet.

LES OGSÅ: Politiet mener å ha funnet drapsvåpen med DNA

- Sparket fastlegen

I september i fjor skal 27-åringen i tillegg ha oppsøkt sin fastlege for å få resept på det angstdempende midlet Sobril. Da han ble nektet dette, skal han ha sparket fastlegen sin i albuen, mener påtalemyndigheten, ifølge tiltaleposten som mannen også må svare for i oktober.

- Disse postene i tiltalen har vi ikke brukt så mye tid på ennå. Vi har konsentrert oss om det alvorligste, sier Opdahl på spørsmål om hvordan klienten stiller til resten av tiltalen.

I forbindelse med straffesaken som ble utsatt, var mannen også tiltalt for å ha tatt seg inn bak skranken på et apotek i Melhus. Der tok han ut medisin som han ikke hadde resept på, ifølge tiltalen, som dreide seg om å forulempe personer fra en særlig utsatt yrkesgruppe.

Dette forholdet, samt et par andre i den tidligere tiltalebeslutningen, er nå henlagt på grunn av prosessøkonomiske forhold, opplyser Schjetne.

Skjøt med luftpistol

I den tidligere dommen, som Schjetne refererer til i forbindelse med sin vurdering av mulig påstand om forvaringsstraff, ble 27-åringen dømt til fengsel i elleve måneder, hvorav tre ble gjort betinget.

Saken gikk i Sør-Trøndelag tingrett og gjaldt blant annet vold mot en tidligere kjæreste og hennes mor i en kommune i Sør-Trøndelag. Om dette skrev retten: «Voldsutøvelsen (...) var brutal, og den kunne lett fått et langt mer alvorlig utfall. Det var gjentatte knyttneveslag mot hodet».

Han ble i samme sak også dømt for å ha skutt etter et familiemedlem med en luftpistol samt for å ha utøvd vold mot vedkommende ved to anledninger.

Den nye rettssaken mot 27-åringen er berammet til 16. oktober, og det er satt av fire uker i Sør-Trøndelag tingrett.

På forsiden nå